Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 19 Rujan 2020 16:27

AgroTour Slavonija 2020.

 

Početak jeseni i ove godine u Požegi obilježen je sajmom poljoprivrede i seoskog turizma. Unatoč pandemiji korona virusa, Poljoprivredna televizija je petu, jubilarnu godinu za redom organizirala AgroTour Slavonija, uz sve epidemiološke mjere.

Unatoč svim poteškoćama pri organizaciji i ove godine bio je velik broj izlagača, koji su Požežanima i drugim gostima, ponudili brojne proizvode poput meda, mliječnih proizvoda, proizvoda od lavande, pekmeza, zimnice, suhomesnatih proizvoda, sireva, kolača i brojnih drugih proizvoda. Degustacija proizvoda na samim štandovima je nažalost zabranjena, a proizvodi su bili zapakirani u odgovarajuću ambalažu.

Ispred tvrtki Alles, Zlatni lug te organizatora Poljoprivredne televizije, obratila se voditeljica marketinga tvrtke Alles d.o.o., Lana Ivaniš Kiš te izrazila zadovoljstvo održavanjem sajma.

Predsjednik Županijske komore Požega pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Luka Balenović čestitao je domaćinima što su u ova teška vremena uspjeli organizirati ovaj sajam i rekao kako ovo vrijeme pokazuje da mi nismo samodostatni i da nemamo dovoljnih količina prehrambenih proizvoda i da smo osuđeni uvoziti dosta hrane i poljoprivrednih proizvoda.

„S ponosom želim reći da su ovo naši poljoprivredni proizvođači, organizatori i dobri ljudi, jer u Slavoniji nismo odustajali ni u teža vremena. Drago mi je vidjeti OPG-ove, slavonski duh i pjesmu. Pozivam posjetitelje da obiđu štandove poljoprivrednika i kupuju hrvatsko i slavonsko. Moramo pomoći poljoprivredniku jer čuvajući njih, čuvamo i sebe. Siguran sam da će svaka stopa ove predivne zemlje biti obrađena, da će Šokice i Šokci prenijeti tradiciju na svoju djecu i unučad, a kroz školstvo zajednički povezati i pokazati da smo stoljećima živjeli i da ćemo stoljećima živjeti na ovim prostorima.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Sajam je otvorio pomoćnik ministrice poljoprivrede doc.dr.sc. Krunoslav Karalić te je rekao kako je u uvjetima ove pandemije hrana, uz lijekove, najvažniji proizvod jer mora biti dostupna svakom čovjeku svaki dan.

„Ministarstvo poljoprivrede svakodnevno prati situaciju na tržištu, stanje u proizvodnji, te interventnim mjerama i potporama doprinosi normalnom stanju na tržištu, očuvanju likvidnosti i zadržavanju radnih mjesta. Naša dugoročna politika je povećanje proizvodnje, dostizanje samodostatnosti i upravo u tom smislu je značaj ovoga sajma, jer se promoviraju domaći hrvatski proizvodi. Sve mjere koje mi provodimo neće imati učinka ako svi mi ne damo u našoj kupnji prednost domaćim proizvodima s hrvatskih polja i farmi. Ovaj sajam će svakako doprinijeti u ostvarivanju naših ciljeva. Čestitam organizatorima te u ime Ministarstva poljoprivrede otvaram ovaj sajam.“ – izjavio je doc.dr.sc. Krunoslav Karalić.

Pročitano 3648 puta