Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 17 Rujan 2020 11:43

Polaganje vijenaca povodom Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

 

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Udruge Hrvatski časnički zbor grada Požege i Požeško-slavonske županije pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege i ostalih općina i gradova s područja Požeško-slavonske županije održano je svečano obilježavanje 29. godišnjice oslobađanja požeške vojarne i 6. Dan branitelja Požeško-slavonske županije.

Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u  Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine. U Požegi se 17. rujna slavi i 29. obljetnica osvajanja kasarne JNA u Požegi čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi vojarna u Požegi. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama u kojima je oslobođeno preko dvije tisuće kvadratnih kilometara kada je početkom prosinca 1991. oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora. Operacijom Bljesak 1995 godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i naša županija u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos.

Program obilježavanja održao se na Trgu 123. brigade gdje su položeni vijenci i zapaljenje svijeće na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili predstavnici Koordinacije udruga, delegacija Požeško – slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem, zajedno sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Vedranom Neferovićem, delegacija grada Požege, delegacija općine Kaptol zajedno sa općinama Velika i Jakšić te grada Pleternice, ostale udruge proistekle iz Domovinskog rata, delegacija Vojarne 123. brigade HV, delegacija Policijske uprave požeško-slavonske.

Pročitano 1766 puta