Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 16 Rujan 2020 14:32

Najava obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

 

Šesti put zaredom, obilježit će se Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 29. obljetnica oslobađanja požeške vojarne. Ove godine zbog novonastale situacije uzrokovane korona virusom, Koordinacija udruga Požeško-slavonske županije odlučila je da se otkazuju brojna događanja povodom ove obljetnice. Događanja se otkazuju zbog provođenja preventivnih mjera te kako bi se spriječila moguća izloženost zarazi sudionika obilježavanja ovog događaja.

Iako će ove godine svečanost biti skromna to neće umanjiti njenu važnost niti važnost onoga što se slavi. Tom prilikom prisjetit ćemo se 17. rujna 1991. godine, dana kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u našem gradu i prvi puta u povijesti vojarne na jarbolu se zavijorila Hrvatska zastava kao simbol kraja tadašnje kasarne “Nikola Demonja”, vladavine JNA i kraja Jugoslavije.

 Za sjećanje na taj dan i na sve one kojih više nema među nama, a dali su svoj doprinos da danas imamo slobodnu, suverenu i neovisnu Hrvatsku, 17. rujna u 9 sati na Trgu 123. Brigade u Požegi uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, položit će se vijenci i zapaliti svijeće.

“Prije šest godina, Požeško-slavonska županija na temelju prijedloga Koordinacije udruga te  Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, proglasila je 17. rujan kao Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Koristim prigodu da svim stanovnicima Požeško-slavonske županije, a posebno hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, roditeljima i udovicama te svim stanovnicima naše županije čestitam Dan hrvatskih branitelja. Prije 29 godina, kada se nekolicina hrabrih ljudi zajednički organizirala sa minimalnim naoružanjem te zauzela tada požešku kasarnu, to nije bilo lako, vrijeme je bilo specifično. To je bio put i trenutak, ali i mogućnost da se možemo organizirati i krenuti u oslobađanje zapadne Slavonije. U našoj županiji 01. i 02. ožujka 1991. godine počeoje rat napadom na policijsku postaju u Pakracu. Ponosan sam kao današnji župan Požeško-slavonske županije i kao tadašnji zapovjednik požeške satnije, kasnije zamjenik zapovjednika bataljuna te nakon toga i umirovljeni general hrvatske vojske što sam sudionik i suvremenih velikih događanja sa svima koji će prisustvovati ovome danu. Kada je domovina zvala mi smo se odazvali, bili smo tu, ona je stvorena na hrvatskim braniteljima, hrvatskoj krvi, a 30 godina postojanja je garancija da će hrvatska država i opstati. I dalje nam ostaje obaveza evidentirati i dokumentirati te je u planu napraviti knjigu o Domovinskom ratu, radi odavanja pijeteta i zahvale jer su branitelji dali svoj život za ovu domovinu.” – rekao je župan Alojz Tomašević

Gradonačelnik Darko Puljašić izrazio je zadovoljstvo te rekao kako smatra da je 17. rujan izuzetno važan i bitan dan te je pozvao sve sugrađane da izvjese hrvatske zastave i na taj način obilježe Dan hrvatskih branitelja naše županije.

“Slavimo ono što smo sami ostvarili, jer nama slobodu nitko nije dao. Nikada ne smijemo nikome dozvoliti da Domovinski rat dovodi u pitanje. Moramo gledati u budućnost, moramo gledati u mlade ljude, ali na način da ih uputimo, jer narod bez svoje povijesti nema niti budućnosti. Mislim da smo na jako dobrom putu da i Vlada Republike Hrvatske promiče vrijednosti kojima pripada hrvatski narod, a smatram da smo to dokazali kroz stoljeća, a posebice u Domovinskome ratu.” – izjavio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Pročitano 1301 puta