Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 03 Srpanj 2020 14:55

Uvodna konferencija EU Projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica“

U prostorijama Interpretacijskog centra „Terra panonica“ u Pleternici, održana je uvodna konferencija EU Projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica“. Konferenciji su prisustvovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Projektu „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica“ spada u velike i značajne infrastrukturne projekte. Ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija, Hrvatskih voda i jedinicama lokalne samouprave.  O značaju i veličini samog projekta više je rekao direktor Tekije d.o.o Ante Bekić.

„Akumulacija Pleternica je jedan od najvećih projekata na kojemu se radi, vrlo važan za našu zajednicu, iako u današnje vrijeme imamo puno važnih i velikih projekata. Osnovni ciljevi projekta svakako su izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, povećanje priključenosti stanovništva i gospodarstva na sustav odvodnje te pročišćavanje otpadnih voda na područjima s razvijenim vodoopskrbnim sustavima, sanacija postojećih sustava odvodnje znatne vodopropusnosti što pogađa izvore vode za piće, povećanje učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda, s uvođenjem ekonomske cijene vode, zaštita vodozaštitnih područja aglomeracije od utjecaja otpadnih voda. Imamo nekoliko komponenta projekta, prva je mreža odvodnje koja obuhvaća izgradnju otprilike 45 km mreže odvodnje, 19 crpnih stanica, šest retencijskih bazena i 10 kišnih rasterećenja te mogućnost spajanja na sustav 1194 kućnih priključaka. Uređaj za pročišćenje voda je projektiran i izradit će se za kapacitet od 15,300 ES. Oprema za transport mulja sastoji se od kamiona i cisterne za prijevoz s uređaja iz Pleternice na uređaj u Požegi.“ – rekao je Ante Bekić

Mreže po fazama su Pleternica-Vesela, Dervišaga-Kuzmica-Srednje selo-Viškovci-Blacko, Jakšić, Trapari-Novoselci, Bzenica-Sulkovci, Blacko-Viškovci-C2 Kuzmica 1 i 2, Frkljevci-Kadanovci, Gradac.

Ukupni troškovi projekta su 176.783.490,13 kuna, ukupni prihvatljivi troškovi su 141.426.792,10 kuna. Iznos koji sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda je 70%, točnije 99.099.103,00 kuna. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode sufinanciraju 12,96%, točnije 18.341.998,62 kuna. Grad Pleternica sufinancira 2,63%, grad Požega 0,76% i općina Jakšić sufinancira 0,60%.

Izvođač radova je Presoflex gradnja i Riko d.o.o., nadzor nad izvođenjem radova obavlja tvrtka Invest inženjering d.o.o. Zagreb. Razdoblje provedbe projekta je od 01. siječnja 2014. godine do 31. prosinca 2023. godine.

„Ovo je najveći projekt realiziran na području našeg grada, drago mi je da smo mogli obilježiti ovaj događaj naravno po propisanim epidemiološkim mjerama. Pleternica je ovo sanjala dugo, ovo je projekt koji je započeo 2009. godine prije nego sam obnašala dužnost gradonačelnice. 11 godina poslije krenulo se s kopanjem i s izgradnjom sustava kanalizacije dug 44,5 km, sustav koji će nam sigurno poboljšati komunalnu infrastrukturu te našim građanima omogućiti uvjete dostojne 21. stoljeća.“ – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić opisao je razvoj projekta aglomeracije Pleternice kroz godine, bilo je mnogo prepreka, no na kraju se ostvarilo to da se može započeti s radovima. Također se zahvalio županu Alojzu Tomaševiću te naglasio kako je svaki njegov dolazak u Hrvatske vode i sudjelovanje na projektima bio od velikog značaja za taj projekt i za sve ostale projekte na području cijele Požeško-slavonske županije.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić također se obratio prisutnima te je pohvalio Požeško-slavonsku županiju za dosadašnje rezultate provedenih projekata.

„Zadovoljstvo je vidjeti da tih 44,5 km mreže javne odvodnje se realizira i ide se prema pozitivnom kraju. Činjenica je da ćemo na taj način značajno povećati priključenost stanovništva na sustav vodoopskrbe, sve to posebno veseli i perspektiva Ministarstva je prije svega u području vodokomunalne infrastrukture, dakle omogućiti jednake uvjete cijelom stanovništvu.“ – rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo što je održana početna konferencija projekta o kojemu se govori  godinama te koji je od velike važnosti za područje grada Pleternice, ali i cijele Požeško-slavonske županije.

„Čast mi je biti nazočan početku radova aglomeracije Pleternica i područja koje pripada Pleternici u spoju s općinom Jakšić. Zamjenik direktora Hrvatskih voda pričao je o početcima projekta prije dvije godine, ja mu se zahvaljujem na potpori. Na području naše županije dobili smo tri aglomeracije, preko pet stotina milijuna investicije, sva tri projekta su u tijeku. Sve općine i gradovi kroz te tri aglomeracije dobit će mogućnost priključivanja na vodovodnu mrežu, ali i  komunalna infrastruktura odvodnje je jako važna, na taj način dobivamo razinu životnog standarda, a pored tog svega čuvanje okoliša. Također značajan projekt za županiju je akumulacija Kamenska, koja je započela istražnim radnjama. Završava se strateška studija utjecaja za okoliš te vjerujem da ćemo i pitanje leptira realizirati, što za nas znači oko 400 milijuna kuna investicije, obrane od poplava, navodnjavanje, turizam. Ponosan sam na te brojke, na sve općine i gradove koji imaju u tijeku projekte od velikih važnosti za daljnji razvoj cijele Požeško-slavonske županije.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Pročitano 2160 puta