Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 30 Lipanj 2020 13:46

Svečano otvoren Interpretacijski centar „Terra Panonica“ u Pleternici

Svečano je otvoren Interpretacijski centar „Terra Panonica“ u gradu Pleternici, mjesto gdje pomoću raznolikih programa i aktivnosti neformalnog učenja o prirodi i svijetu te Panonskom moru, možete otputovati 24 milijuna godina u prošlost.  Projekt „Terra Panonica“ osigurat će trajnu infrastrukturu i bit će polazišna točka svim ljubiteljima prirode koja u Požeško-slavonskoj županiji svoj potencijal temelji na ekološkoj mreži NATURA 2000, velikoj bioraznolikosti biljnih i životinjskih vrsta i nalazištima fosila Panonskog mora starih preko 24 milijuna godina. Upravno će se na temelju tih prirodnih potencijala uspostaviti infrastruktura i sustav upravljanja kako bi se navedeni potencijali stavili u svrhu gospodarskog razvoja cijele županije uz istovremeno razvijanje svijesti o zaštiti prirode i očuvanju prirodne baštine.

Naglasak je na važnost ovog projekta za turizam cijele Požeško-slavonske županije kao i grada Pleternice izjavila je gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić koja se obratila prisutnima.

„Danas vrata otvara naš Interpretacijski centar, u prostoru multimedijalne dvorane koju smo otvorili prošle godine u prosincu. Naš projekt je još uvijek u tijeku, ova izložba- interpretacija prirodne baštine koju danas otvaramo, poziva prvenstveno djecu i mlade u obilazak i istraživanje prirodnih ljepota i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta s područja Požeško-slavonske županije. Grad Pleternica se nalazi u ekološkoj mreži Natura 2000 koja je bila zapravo polazišna točka stvaranja ovog projekta. Želim svim posjetiteljima naše prelijepe županije i grada Pleternice ukazati da postoji još jedna turistička točka koju vrijedi vidjeti.“ – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

Uz gradonačelnicu, svečanom otvorenju prisustvovali su i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić,  pomoćnik ministra mirovinskog rada i mirovinskog sustava Dražen Opalić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, predsjednik gradskog vijeća grada Požege Željko Glavić te gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović imao je čast svečano otvoriti Interpretacijski centar „Terra panonica“ te je rekao kako je Požeško-slavonska županija jedna od boljih primjera gdje se može vidjeti kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku.

U Interpretacijskom centru „Terra panonica“ posjetiteljima će biti ponuđena stalna izložba s iskustvom proširene i virtualne stvarnosti, kazališna predstava u izvedbi amaterskog kazališta iz Pleternice, animirani film, edukacijske radionice, edukacijske škrinje s panonskim blagom kao način učenja za najmlađe, poučna staza i turistički vlak.

Vrijednost samog projekta je 24.718.714,00, od toga je Europska unija sufinancirala 80,91%, projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je od 1. ožujka 2017. godine do 31. siječnja 2021., prijavitelj projekta je grad Pleternica, a partneri na projektu su Turistička zajednica Grada Pleternice i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Projektne aktivnosti uključivale su Priprema projektno – tehničke dokumentacije, posjetiteljska infrastruktura, edukacija i interpretacija, istraživački modul – monitoring, edukacijski programi za nositelje, partnere i dionike, edukacijski programi za posjetitelje, promocija i vidljivost, upravljanje projektom,

Cilj projekta je povećanje turističke aktivnosti i povećanje gospodarske aktivnosti na području cijele Požeško-slavonske županije. Održivo korištenje prirodne baštine s ciljem doprinosa održivom društveno – gospodarskom razvoju grada Pleternice kroz uspostavu suvremenog i vrhunski opremljenog Interpretacijskog centra „Terra Panonica“ s pomno razrađenim interpretacijskim i edukacijskim programima za različite ciljne skupine tijekom cijele godine. Ciljne skupine su mala obiteljska gospodarstva, udruge, osnovnoškolska djeca, mladi, turisti, posjetitelji i lokalna zajednica koja će koristiti infrastrukturu.

Rezultati projekta su izgrađena i opremljena turistička infrastruktura-ICTP i šetnica, povećan udio broja posjetitelja koji su sudjelovali u edukativnim sadržajima za više od 25%, povećan broj novozaposlenih za minimalno 3 djelatnika, povećan broj turističkih sadržaja za minimalno osam, uvođenje obnovljivih izvora energije-solarna elektrana na ICTP.

Pročitano 2791 puta