Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 10 Ožujak 2020 14:14

„Vrijeme istine“ u požeškoj Gimnaziji: Predavanje učenicima završnih razreda o Domovinskom ratu

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  Republike Hrvatske –Podružnica Požeško – slavonske županije desetu godinu nastavlja s predavanjima o Domovinskom ratu. Prvo predavanje u ovoj školskoj godini održane je za učenike završnih razreda u požeškoj Gimnaziji s kojim se nastavlja u svim drugim srednjim školama i gimnazijama na području Požeško-slavonske županije.

Umirovljeni bojnik Mario Kalan održao je predavanje u požeškoj Gimnaziji na temu „Vrijeme istine“ na kojem je učenike i profesore bio nazočan i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević kojemu je kao osnivaču obrazovne ustanove ravnateljica dr.sc. Vesna Vlašić zahvalila na dolasku i podršci ne samo u projektu koji se provodi već i na svim drugim u kojima sudjeluje Gimnazija.

-Imamo izniman događaj u našoj školi, a to je predavanje „Vrijeme istine“ u sklopu kojeg ćete čuti o Domovinskom ratu i to iz usta sudionika tog događanja – rekla je dr.sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije u Požegi zahvaljujući i bojniku Mariju Kalanu, predavaču i njegovom suradniku Mariju Bošnjaku. 

-Značajke ovog predavanja koje ću održati učenicima je obrada Domovinskog rata uključujući i zbivanja u Bosni i Hercegovini. Možemo reći da je to jedan rat i obrađujemo cjelokupno područje. Zanimljivo je ovo predavanje za učenike završnih razreda jer oni imaju redovitu cjelinu o Domovinskom ratu u svom redovitom nastavnom programu. U sklopu predavanja biti će obrađena i cjelina o obrani Požeštine, prvim ratnim operacijama Hrvatske vojske koje su provedene. Biti će obrađena posebno operacija Bljesak i Oluja kao i druge operacije koje su bile provođene unutar Bosne i Hercegovine kada se pomoglo pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u oslobađanju svojih područja. Jako je teško razdvojiti rat u Bosni i Hercegovini i rat u Hrvatskoj. Imali smo zajedničkog neprijatelja. Predavanje je zanimljivo uz prikaz pomoću projektora fotografija i drugih značajki kako bi učenicima bilo lakše pratiti predavanje – rekao je bojnik Kalan naglašavajući kako će posebno istaći sve branitelje, među kojima su djedovi i očevi od nekih učenika te da na njih trebaju biti ponosni.

O hvalevrijednom projektu kojeg podržava i Požeško-slavonska županija nešto više je rekao župan Alojz Tomašević, umirovljeni general Hrvatske vojske i sudionik u više ratnih operacija.

-Ovo predavanje je veoma bitno i važno kroz koje ćete dobiti nove spoznaje i elemente o Domovinskom ratu, vremenu koje je iza nas 30 godina. Uvjeren sam da su od neki od vaših, očeva i djedova bili sudionici Domovinskog rata. Među vama su ovdje budući znanstvenici i povjesničari koji će u narednom vremenu govoriti o Domovinskom ratu na nekim drugim predavanjima i pronositi tu istinu. Hrvatska domovina nije slučajna i ona nije slučajno nastala. Nitko nama ništa nije poklonio. Generacije naših prethodnika, djedova i otaca sanjali su slobodnu Hrvatsku. Vi ste rođeni u Hrvatskoj i znajte što ovo danas imamo unatoč svim nezadovoljstvima promišljajte i tražite i očekujte više. Kao dragovoljac Domovinskog rata kako je prošlo gotovo 30 godina mislim da je to bilo jučer. Tada sam imao 29 godina krenuo sam u rat, a među ratnicima bilo je i onih koji su bili vašeg uzrasta, vaših godina. Svi smo bili spremni dati svoje živote. Oni koji su išli na studije prekinuli su svoje školovanje i odazvali se u obranu svoje domovine.  Domovinu koju imamo mi stariji ostavljamo vama na kojima je velika odgovornost. Ono što nije dobro popravite. Nemojte otići iz Hrvatske. Otiđite i školujte se ali vratite se u svoju domovinu – naglasio je župan Tomašević.

Nakon predavanja bilo je zanimljivih pitanja što dokazuje zainteresiranost mlađih generacija koje žele nešto više saznati o tom vremenu.

 

Izvor: pozega.eu

Pročitano 2354 puta