Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 07 Ožujak 2020 15:59

Nakon 28 godina održana prisega ročnika na trgu u Požegi

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je u subotu, 7. ožujka 2020. na Trgu Sv. Trojstva u Požegi, nakon 28 godina. Prisegu je položilo 327 ročnika, među kojima 57 žena, a ova je prisega prva nakon 28 godina koja je održana na požeškom gradskom trgu, čime je još jednom potvrđena izvrsna suradnja između Hrvatske vojske i naroda.

Uz brojne građane, obitelj i prijatelje ročnika, svečanosti prisege prvog ovogodišnjeg naraštaja ročnika nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, predstavnici gradova Požege, Kutjeva i Pleternice, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući ročnicima i njihovim obiteljima, izrazio je zadovoljstvo što je ovo prva svečana prisega nakon Domovinskog rata koja se održava izvan vojarne. Prisjetio se siječnja ratne 1992. godine kada je na istom požeškom trgu održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade pod vodstvom požeškog generala Miljenka Crnjca.

“Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom. Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz naroda, iznikla je i stvorena u teškim vremenima Domovinskog rata i njeno mjesto će uvijek biti uz narod. Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda”, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević te je, obraćajući se postrojenim ročnicima poručio: “Budite ponosni na vašu odluku da svojoj domovini služite kao pripadnici Hrvatske vojske. Zbog vas, hrvatskih vojnika, naša vojska oduvijek je bila, i zauvijek će ostati jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, a hrvatskom narodu uvijek će biti na raspolaganju”.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj je naglasio kako naizgled formalan čin prisege ima velik značaj “Prisegom ste se obvezali na vjernost Domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obaveza u obrani Domovine. Današnjim ste činom odlučili biti vojnicima, što nije jednostavan odabir posla, već prije svega odabir životnog poziva i načina života. To je odabir teških i zahtjevnih zadaća, ali i odabir časne i odgovorne dužnosti – odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu”.

Povodom svečanosti prisege, na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Foto: pozeska-kronika.hr

Pročitano 2443 puta