Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 22 Veljača 2020 20:34

Završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Ruševo“

Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Ruševo na adresi Ruševo 9, Čaglin, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin“ i time je ostvarena je još jedna uspješna suradnja Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije i odgojno-obrazovnih ustanova s područja Požeško-slavonske županije.

Radi se o prvom završenom projektu iz Poziva 4c1.4. „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 449.423,69 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 22. listopada 2018. godine. Stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županija kao osnivač škole podržala ovaj projekt sufinancirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti projekta.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti. Sami radovi na energetskoj obnovi uključivali su izradu glavnog projekta s pripadajućim elaboratom, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom. Navedenim radovima je ostvarena ušteda toplinske energije u iznosu od 70,67% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 449.423,69 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija. Uspješnom prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata raspisanog od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je do 187.636,16 kn za vlastiti udio financiranja, čime su se za Županiju značajno umanjili troškovi za iznos do 97.102,99 kn.

„Drago mi je zbog učenika ove škole koji se vesele svakoj promjeni u školskim prostorima. Aktivnosti vezane uz energetske obnove ovim smo uspješno priveli kraju, jer ovo je posljednja škola koju smo trebali obnoviti na čaglinskom području. Nekada je ova škola brojila puno više učenika ali danas ovdje imamo pet mališana od prvog do četvrtog razreda. Znamo da će biti i novih učenika i svi oni zaslužuju jednake uvjete kao učenici u drugim školama na području naše županije.“ – rekla je ravnateljica čaglinske osnovne škole Slađana Švajda.

Nazočne je pozdravila i ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, mr.sc. Senka Horvat.

„Zadovoljstvo je svjedočiti kraju jednog uspješno završenog projekta. Želim svima, učenicima i učiteljima, puno sretnih trenutaka u ovim prostorima, a želim se ovom prilikom zahvaliti i svima koji su sudjelovali u projektu od njegove pripreme do realizacije.“ – rekla je Senka Horvat.

Prigodnim riječima mještane i nazočne pozdravio je i načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač.

„Na području naše općine imamo tri područne škole i jednu matičnu, sve su sada energetski obnovljene. Vrijedni su ti projekti jer djeca s ovog područja moraju imati bar približno jednake uvjete kao i djeca u većim gradovima i mjestima. Često se javljaju napisi i istraživanja jesu li energetske obnove malih škola doista potrebne – osobno mislim da je to bespredmetno. Ovo je korisno za našu djecu, a sredstva su namijenjena upravo tim projektima koja imaju svoje opravdanje i značaj za širu zajednicu.“ – rekao je načelnik Bardač dodajući da su na području općine aktivni i drugi projekti vezani uz mjesne domove i druge ustanove poput vrtića i zdravstvene ambulante.

U ime osnivača, Požeško-slavonske županije, nazočne je pozdravila Valentina Krpan iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Završnu konferenciju svojim su nastupom obogatili učenici škole domaćina s učiteljicom Tenom Pejakušić te mali gosti iz matične čaglinske škole pod vodstvom pedagoginje Ljiljane Đurđević.

Izvor: pozega.eu

Pročitano 3226 puta