Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020 08:11

Obljetnica osnivanja Županijske lige protiv raka - Predstavljena brošura “50 godina borbe protiv (m)raka”

Županijska liga protiv raka Požega svečano je u hotelu Grgin dol obilježila 50 godina od osnivanja Udruge uz promociju brošure “50 godina borbe protiv (m)raka”. Uz brojne članove lige i goste, svečanosti je prisustvovao i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Županijska liga protiv raka Požega u pola stoljeća ostvarila je zapažen uspjeh u podizanju svijesti građana i zdravstvenih profesionalaca o prevenciji i ranom otkrivanju raka, liječenju i rehabilitaciji oboljelih. Na tom tragu je i brošura “Godine su samo broj – 50 godina borbe protiv (m)raka” koju potpisuje grupa autora – predsjednica Lige Jasmina Kovačević i tajnik Nikola Gotovac te suradnici Kristijan Matković, Marija Krip, Ljubica Došen, Katica Bušljeta i Marija Topić, a namijenjena je osobama koje se prvi put susreću s dijagnozom raka.

Brošura donosi razgovore s osobama koje su se susrele s dijagnozom raka, s nekoliko zdravstvenih profesionalaca te stručne tekstove s vrijednim savjetima, posebice o pravima iz sustava zdravstvenog osiguranja i socijalne skrbi. Univerzalna je to priča o strahu, hrabrosti, lošem i dobrom u borbi s mrskim ali poznatim neprijateljem.

“Uobičajeno je prigodom velike obljetnice kakva je naša izraditi monografiju, no mi smo se odlučili za brošuru namijenjenu novooboljelima. Brošura u sebi sadrži i par crtica iz povijesti Lige, ali njena primarna namjena je onima koji prvi put čuju rečenicu “imate rak” lakše to prebroditi. Nadamo se kako ćemo to postići time što smo razgovarali s 15 oboljelih osoba koje su prošle kroz tu priču, ili trenutačno prolaze ili su prošli dva puta, a uz to s nekoliko zdravstvenih profesionalaca koji su bili prva linija do tih pacijenata. Njihove rečenice složili smo u cjeline – od susreta s dijagnozom do prihvaćanja , traženja i pronalaženja mreže podrške pa sve do trenutka kada počinje novi život. Ima tu i teških rečenica, rečenica koje će izmamiti osmijeh, podsjetnici na loša ali i dobra vremena. Htjeli smo da to bude nešto što pripada članovima Lige, članovima udruge Ilko, ali s druge strane nešto što će živjeti s drugim pacijentima. Tu je i osvrt naše psihologinje Marije Krip s obzirom na to da je taj psihološki aspekt cijele priče vrlo kompleksan, ali možda čak i zanemaren. Nadamo se da će brošura živjeti.” - rekla je predsjednica Županijske lige protiv raka Požega Jasmina Kovačević.

Svečanost obilježavanja visoke obljetnice i promociju brošure svojim je dolaskom uveličao predsjednik Hrvatske lice protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga koji za požeške kolege ima samo riječi hvale i ponosa.

“S radošću sam došao na ovu važnu obljetnicu. Ova liga jedna je od najaktivnijih u Hrvatskoj, a njen rad pratim od 1991. godine, od obnoviteljske skupštine kada su na prvoj liniji bili dr. Josip Fajdić i drugi vrijedni i stručni entuzijasti. Rad lige općenito vrlo je značajan, jer kako vrijeme odmiče potrebe su sve veće. Izgleda kao paradoks jer medicina je toliko učinkovita da uspijeva produljiti životni vijek, a s produljenjem životnog vijeka i sa starenjem populacije sve je više bolesti. Nažalost, kako životna dob odmiče, zloćudne su bolesti sve češće i njihova pojavnost je sve veća. I stoga su potrebe za Ligom i srodnim udrugama sve veće. Bilo bi mi drago da takvih potreba nema, ali moglo bi se satima pričati što sve liga poput požeške čini, koji su joj glavni ciljevi i misija, ali ono što u zadnje vrijeme stavljam na prvom mjestu je upravo skrb o onkološkim bolesnicima. Na tom tragu je i ova vrijedna brošura jer susret sa zloćudnom bolesti je teško životno iskustvo i psihološka potpora tim pacijentima u času suočavanja s bolešću, kada su strahovi stravični a osjećaj bespomoćnosti snažan, neizmjerno je važna i dragocjena. Požeška liga, ponosni smo na to, ima nekoliko vrijednih knjiga kojima se evo pridružuje i ova brošura.” -naglasio je Eljuga.

Visoku obljetnicu čestitao je u ime Požeško-slavonske županije prigodnim riječima zamjenik župana Vedran Neferović. Brošura je tiskana uz podršku Požeško-slavonske županije i Grada Požege, a bit će dostupna u prostorima Opće županijske bolnice, Doma zdravlja Požega te u Službi palijativne skrbi.

Izvor: slavonski.hr

Pročitano 2007 puta