Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 13 Siječanj 2020 08:38

Deset vinara iz Požeško-slavonske županije izlagalo na osječkom Sajmu vina i gastronomije

Šesti međunarodni dvodnevni Festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOs okupio je 110 izlagača i isto toliko novinara iz regije. Među njima je bilo i deset vinara iz Požeške kotline koji su izlagali i predstavljali svoje zlatne vinske kapljice, Markota iz Pleternice, Krauthaker, Adžić, Perak, Mihalj, Sontaki i Kutjevo d.d. iz Kutjeva, Bartolović i Josipović iz Požege te Vinarija Kaptol.

Uz izlagače i novinare iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja okupili su se brojni trgovci vina, sommelieri, ugostitelji te ljubitelji vina i gastronomije. Sve u svemu dobro organizirana manifestacija koju nikako nije trebalo propustiti na kojoj su se mogla kušati vrhunska vina naših i vinara susjednih država. Među blizu devedeset  izlagača naši su vinari dostojno predstavili naša vinogorija i požeški kraj. Njihovi štandovi su bili izuzetno posjećeni pa se može se reći da je Festival bio u znaku naših vinara.

Da je Zlatna dolina na samom vrhu hrvatskog vinarstva potvrdila je radionica Ive Enjingija za koju se tražila stolica više i u mjesto sat koliko je bilo predviđeno trajala je tri sata. Naziv radionice je bio „Kako je nastalo prvo crno Venje iz 2003. godine“. Vidjeti i kušati moglo se čak petnaest vina, s sva su se ona na državnim, europskim i svjetskim ocjenjivanjima “okitila” najvišim priznanjima.

Treba spomenuti i mladog kutjevačkog vinara Krunoslava Sontakija koji je kroz radionicu nekoliko vinara predstavio ekološko vino svoje vinarije, zanimljivog imena Superslav. Riječ je o vinu sljubljeno od sedam sorti, maceriranom tri mjeseca i odležanom u bačvi od slavonske hrastovine. Ono se jedino kao vino kuće može piti u zagrebačkom kultnom restoranu Dubravkin put.

Izvor: pozega.eu

Pročitano 3242 puta