Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 10 Siječanj 2020 11:44

Svečani koncert povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije obilježen je dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Uoči koncerta, predsjednik Vlade Republike Hravtske Andrej Plenković rekao je „ovo je jedan lijep dan za Hrvatsku, europski dan za Hrvatsku i hrvatski dan za Europu.“

„Mi nakon 30 godina hrvatske demokracije imamo tu čast i zadovoljstvo biti na čelu EU, tijela koje okuplja 20 država članica, dati svoj doprinos, svoj zamah europskom projektu na početku rada Komisije gospođe von der Leyen i na početku novog zakonodavnog ciklusa. Puno je izazova, naš je cilj da ovo predsjedanje prije svega dodatno pomogne u informiranju hrvatskih građana i javnosti koliko je pozitivnoga i koliko je koristi naše članstvo u proteklih sedam godina donijelo Hrvatskoj.“ – dodao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

„Vrlo sam impresionirana brzinom i predanošću kojom Hrvatska preuzima ovaj zadatak, briljantno je pripremljena. Vidjeli smo to već prvih dana vašeg predsjedanja. Hrvatska ima mogućnost pokazati vodstvo i vodstvo je ono što nam treba pogotovo kod važnih tema poput proračuna. Sposobnost hrvatskih pregovarača nam je vrlo bitna. Također treba nam Hrvatska i za pregovore s Britanijom, no tu su i druge otvorene teme, poput konferencije budućnosti Europe ili pitanje demografije koje nam je isto tako vrlo važno. Zahvalna sam što Hrvatska tome daje toliko predanosti.“ - izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Hrvatska je 1. siječnja preuzela rotirajuće vođenje EU-a od Finske, a 1. srpnja predat će ga Njemačkoj. Hrvatsko predsjedanje dolazi na samom početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije, započetog formiranjem novog sastava europskih institucija.

Najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci su dogovor o sedmogodišnjem proračunu, sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, Konferencija o budućnosti Europe, zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.

Koncertom je ravnao proslavljeni dirigent Ivan Repušić, a nastupio je orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu. Arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela izveli su solisti Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić. Zbor, orkestar i solisti Hrvatskog narodnog kazališta izveli su djela najpoznatijih europskih i hrvatskih skladatelja pred publikom u kojoj su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen, a ispred Požeško-slavonske županije prisutan je bio župan Alojz Tomašević.

 

foto: vijesti.hrt.hr

Pročitano 1743 puta