Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 20 Prosinac 2019 13:39

Završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Lipik“

U prostorima Osnovne škole Lipik održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Lipik na adresi Školska 25, Lipik“. Svrha projekta je postizanje energetskih ušteda, poboljšanje energetskih svojstava zgrade, tj. smanjenje potrošnje energije u objektu kao i unaprjeđenje radnih uvjeta za učenike i nastavno osoblje Osnovne škole Lipik.

Ukupna vrijednost projekta je 5.006.690,58 kn, od toga je bespovratnih sredstava Europskih fondova za regionalni razvoj do 2.968.370,53 kn, fond za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iznosi do 1.558.347,62 kn, sredstva partnera na projektu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi do 4.411,77 kn, a sredstva korisnika Požeško-slavonske županije iznosi do 475.560,66 kn.

Izvođač radova je tvrtka Gradnja Alaber d.o.o iz Pleternice, stručni nadzor odradila je tvrtka PO-MARK d.o.o., energetski pregled i energetski certifikat odradila je tvrtka DA-ING d.o.o., a provedbu projekta odradila je Lipička razvojna i turistička agencija LIRA  d.o.o., dok je stručna podrška i partner na projektu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ravnateljica Osnovne škole Lipik Klaudija Kovač, zahvalila se županu Alojzu Tomaševiću što je Županija kao osnivač pronašla dodatna sredstva kako bi škola bila energetski obnovljena. 

„Župan Alojz Tomašević našu školu uvijek prepoznaje i za sve naše potrebe nađe vremena i otvorenih ruku pomogne kada god imamo neki problem. Problem smo imali s pronalaskom izvođača radova, falilo je dodatnih sredstava za provedbu projekta, no evo sredstva su osigurana i velika je stvar da smo mogli ući u jedan ovakav projekt te smo na tome uistinu zahvalni. Za par dana najavit ćemo još jedan projekt vezan za energetsku učinkovitost, a to su solarni paneli. To je samo jedan nastavak jer smo i prije ovog projekta bili uključeni u to, dobili smo mali projekt, a to je laboratorij obnovljivih izvora energije. Tako da nastavljamo raditi na energetskim stvarima koje su poboljšanje za školu.“ – rekla je ravnateljica Klaudija Kovač.

„Posebno mi je drago kada se nađemo na kraju projekta i sagledamo sve što je učinjeno. Također mi je drago da ova škola ne staje na jednoj energetski učinkovitoj stvari već idete dalje i istražujete razne načine energetski obnovljivih izvora te se razvijate zajedno sa vašim učenicima. Također ste bili dobitnici nagrade za najljepši vrt, što je dokaz da možete postići puno toga, a sada ćete imati još više sredstava za poboljšanje škole jer ova ušteda koju ostvarimo putem energetske obnove, smanjenje potrošnje za grijanje i ostalo, to sve dolazi natrag u korist škole i opremanja. Svaka ušteda pridonosi nabavci novih klupa u učionice, informatičke opreme, ali i pametne ploče,jer moramo ostati u toku s vremenom, a činjenica je da se tehnologija razvija i to učenici moraju imati na raspolaganju. Moja odluka i smjernica je da će sve škole biti obnovljene, a ne zatvorene, iz jednog osnovnog razloga, a to su djeca i stanovnici ovog područja koji tu školu koriste za učenje i razvoj. Svjedoci smo povećanju djece u školama koje su do sada obnovljene, bilo je škola s jednim učenikom, a danas ih je desetak, iz toga razloga u školstvo i djecu nećemo prestati ulagati.“- rekao je župan Alojz Tomašević.

Provedene su tri građevinske mjere, radovi na obnovi vanjske ovojnice, fasade objekta, radovi na zamjeni vanjske stolarije, ugradnja PVC stolarije, zamjena krovišta i izvođenje ravnog krova, vraćanje izvornom obliku. Provedene su dvije elektrotehničke mjere, energetska obnova električnih instalacija i rasvjete zgrade Osnovne škole Lipik, uvođenje daljinskog očitanja potrošnje energenata objekta Osnovne škole Lipik te je provedena jedna horizontalna mjera, a to je ugradnja vanjske rampe uz glavni ulaz za osobe smanjene pokretljivosti. Zgrada Osnovne škole Lipik prešla je iz energetskog razreda C u energetski razred B te će biti ostvarena ušteda od 74% ili više.

Pročitano 1910 puta