Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 17 Prosinac 2019 07:32

Održan 7. sastanak Vlade i potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave

Koprivnici je održan 7. sastanak Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, ocijenivši sastanak referentnim jer, istaknuo je Predsjednik Vlade Andrej Plenković , dolazi do spajanja ureda državne uprave u svim županijama sa županijskom administracijom.

Premijer Plenković naglasio je uvodno da sastanak potvrđuje sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje dvaju aspekata, a to je politika decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske.

Istaknuo je i otvorenje nove dionice pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno koje se održavalo istog dana, dodajući kako je riječ o važnom događaju za koprivničko-križevački kraj, ali i svojevrsnoj uvertiri u daljnju modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture.

"Planirajući aktivnosti iz tog područja izdvojili smo, po današnjoj procjeni, oko tri milijarde eura investicija u sljedećih 10-ak godina jer je Hrvatska, kad gledamo prometno, jako puno uložila u autoceste, izrazito puno i u zračne i morske luke, i sada je vrijeme da se okrenemo i željezničkoj infrastrukturi", rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je na dva kruga sastanaka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te najavio da bi takav model djelovanja bio perspektivan za druge dijelove Hrvatske. Premijer Plenković naglasio je i da je Hrvatska na dobrom putu za ulazak u schengenski prostor te kako očekuje ispunjavanje kriterija za uvođenje eura u sljedećih nekoliko godina.

"Ovaj model za jedno područje je svojevrsni pilot i put za iduću financijsku perspektivu, kako da prioritetima za idućih 10 godina vodimo računa i o drugim krajevima Hrvatske, za što su već župani sjeverozapadne Hrvatske dali signal" – izjavio je premijer Plenković.

Nakon sastanka održano je potpisivanje sporazuma za preuzimanje poslova ureda državne uprave, što je završetak jednog dijela reforme javne uprave. Sporazume o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda državne uprave u županiji potpisao je sa županima ministar uprave Ivan Malenica, a ispred Požeško-slavonske županije sporazum je potpisao župan Alojz Tomašević.

"Ovaj sastanak nije samo redoviti susret sa županima unutar Hrvatske zajednice županija, već je po meni bitno, a možda i povijesno važno, što ćemo danas potpisati sporazume o preuzimanju poslova ureda državne uprave, kao završetak jednog dijela reforme javne uprave koju smo pripremali gotovo četiri godine", istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

U izjavi za medije, po završetku sastanka, predsjednik Vlade je kazao da je riječ o velikoj reformi jer preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija.

"Vjerujemo da ćemo na taj način omogućiti da budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti", ustvrdio je Plenković, podsjetivši na učinke fiskalne decentralizacije, gdje su od 2017. izravni prihodi županija puno veći. Premijer je izvijestio da se na sastanku razgovaralo o tri posebne točke: Prva je predstavljanje četvrtoga vala porezne reforme, zatim predstavljanje prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a treća točka su aktivnosti koje se odvijaju u okviru pripreme Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030., gdje se, rekao je Plenković, prvi put predstavnici županija od samoga početka uključuju u različite radne skupine po svim prioritetima ove strategije.

Pročitano 2283 puta