Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 22 Studeni 2019 14:36

Početna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić

Održana je početna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Mladost“ Jakšić. Početnoj konferenciji prisustvovali su župan Alojz Tomašević, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, ravnatelj osnovne škole Boško Obradović, direktorica Regionalnog koordinatora razvoja županije Senka Horvat, ravnateljica Dječjeg vrtića Ivona Pečur.

Radovima na energetskoj obnovi poboljšat će se toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijeniti će se vanjska stolarija, unutarnja rasvjeta će se zamijeniti energetski učinkovitijom te će se ugraditi novi sustav grijanja i hlađenja. Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 63,85%, a zgrada će ostati u energetskom razredu C uz značajno bolje parametre.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. studenog 2018. godine, a na početnoj konferenciji svečano je potpisan ugovor o izvođenju radova i ugovor o stručnom nadzoru građenja te će se u narednih nekoliko dana započeti sa samim radovima na energetskoj obnovi zgrade, koji bi trebali biti dovršeni do kraja kolovoza 2020. godine. Završetak cijelog projekta energetske obnove očekuje se do kraja studenog 2020. godine.

Načelnik općine Ivica Kovačević naglasio je kako će nakon završetaka radova, sve škole u općini biti energetski obnovljene, a nakon dosadašnjih obnova zabilježen je porast učenika u par područnih škola. Župan  Alojz Tomašević pohvalio je dosadašnje radove i uspjehe, naglasivši inicijativu županije da se obnove sve područne i matične škole kojima je županija osnivač te tako bude spriječeno gašenje rada škole.

„Puno toga se postiglo dosadašnjom energetskom obnovom škola. a svi novci koji su ušteđeni nisu otišli negdje nepoznato već su iskorišteni opet za iste te škole. Nabavili smo nove klupe, nova računala, a od nedavno i pametne ploče, no nećemo se zaustaviti na putu da našoj djeci osiguramo sve potrebito za obrazovanje.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Projektom energetske obnove financira se izrada projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, aktivnost upravljanja i administracije te promidžbe i vidljivosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.024.325,11 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 2.913.643,63 kn. Škola se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije prijavila na poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu te je potpisan ugovor o sufinanciranju provedbe projekta u iznosu do 1.327.381,29 kn, ostatak iznosa preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač škole.

Pročitano 2468 puta