Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 19 Studeni 2019 14:49

Otvorenje dograđenog dijela Dječjeg vrtića Tratinčica u Pleternici

Dječji vrtić Tratinčica dograđen je za dodatnih 5 skupnih soba s garderobama i sanitarnim čvorovima koje zadovoljavaju kapacitet za smještaj stotinu djece. U dograđenom prostoru od ukupno 576m²  korisne površine  osim dodatnih skupnih soba za djecu nalaze se i prostorije za odgojno-obrazovne djelatnike.

Otvorenju dograđenog dijela Dječjeg vrtića Tratinčica prisustvovali su izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, župan požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Nikolina Hačka, predsjednik gradskog vijeća Grada Pleternice Marijan Aladrović, predsjednik gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić, župnik župe Sv. Nikole biskupa Pleternica Antun Čorković, gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije te roditelji polaznika dječjeg vrtića.

Primarni cilj ulaganja u poboljšanje životnih uvjeta u ruralnoj sredini kao što je područje Grada Pleternice kroz rekonstrukciju dječjeg vrtića čime će se povećati broj slobodnih mjesta u vrtiću i jaslicama te omogućiti roditeljima upis djece u ovu odgojno obrazovnu ustanovu.

Naime, u Pleternici se konstantno povećava potražnja za upisom u dječji vrtić i jaslice budući da su roditelji sve osvješteniji o važnosti predškolskog odgoja za razvoj i socijalizaciju djece. Ujedno u dječjem vrtiću u Pletenici se održava i predškolska nastava koja je obavezna za svu djecu. Povećanje broja djece u vrtiću rezultira poboljšanjem životnih uvjeta u ruralnoj sredini budući da je djeci pružen adekvatan predškolski odgoj. Dogradnja vrtića, a time i povećanje odgojno-obrazovnih skupina u vrtiću ima brojne pozitivne efekte posebno na mlade obitelji s područja Grada Pleternice, ali i nezaposlene jer projekt doprinosi stvaranju novih radnih mjesta i to izravno budući da će biti potrebno zapošljavanje odgojitelja za nove odgojno-obrazovne skupine.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Nikolina Hačka zahvalila se svima koji su radili na dogradnji vrtića te naglasila kako će vrtić koji trenutno ima 300 djece, sada biti spreman primiti još 60 djece.

„Djeca su ponos našega grada, naša snaga i naše nasljeđe, naš najveći motiv za sve što u ovom gradu radimo. Vjerujemo u naš grad njegovu budućnost i njegov razvoj, zato svaka investicija kojoj svjedočimo, zato ulaganja u poduzetništvo, zato nove ulice, zato obnove društvenih domova, zato nova multimedijalna dvorana u kojoj će djeca vrtića već ovoga prosinca svoju božićnu priredbu, zato novi trg kojeg ispunjavaju koraci naših sugrađana, zato potpore za mlade obitelji, besplatni udžbenici i radnje bilježnice, zato borba za svaku tvrtku i svako radno mjesto i zato novi inkubator za poduzetnike početnike. Zato ćemo se kroz određeno vrijeme opet ovdje okupiti i otvoriti zatvoreni bazen u kojemu će naša djeca učiti plivati. Zato što vjerujemo u budućnost našega grada, kao što su vjerovali i naši prethodnici, dokaz tome je ustanova dječjeg vrtića koja je osnovana 1990. godine s dvije odgajateljice i 30-ero djece. Prije 6 godina svečano smo otvorili vrata novog dječjeg vrtića za 150-ero djece, preselili smo se iz malog skučenog prostora u ovaj veliki razigrani, iz godine u godinu vrtić je primao sve veći broj djece te danas našu ustanovu pohađa gotovo 300 djece.“ – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

„Riječi nisu potrebne, pjesma ove djece je sve rekla, sve ovo radimo zbog njih jer oni su naša budućnost. Hvala vama što ste nas uveselili pjesmom, ali i željom da bude još više prijatelja u dječjim vrtićima. Često završavamo i otvaramo objekte, ceste, no najsretniji sam kada dolazimo na ovakve manifestacije, jer to je garancija da Hrvatska živi i da će živjeti u budućnosti. Gradonačelnice želim ti sve čestitke, što si primjer kako voditi grad i kako provesti dobre projekte, jer takvu potporu mladi ljudi trebaju, a teško ju je naći u nekim drugim mjestima, stoga kao i uvijek poručujem tim mladima da ostanu u domovini, ako su već morali otići, da ta znanja skupe i prenesu je u razvoj naše županije i države. Također zahvala ministrici poljoprivrede i ravnateljici Agencije što su iz grada Dubrovnika i grada Zagreba došle ovdje u predivan grad Pleternicu najljepšu županiju da s nama da podjele tu radost i ljubav ove djece. Hvala na svim ostalim projektima gdje izvrsnom suradnjom cijele županije, svih gradova i općina. jer znamo da tolik toga moramo učiniti da napučimo ovu predivnu hrvatsku zemlju i Slavoniji vratimo sjaj, a tu poljoprivreda ima možda najvažnije mjesto, a ovim putem nam dajete poruku da ste s nama i bit ćemo i zajedno u budućim projektima.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Čast simboličnog presijecanja vrpce na ulazu u dograđeni dio vrtića imale su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnateljica Agencije Matilda Copić.

„Mnogi se pitanju zašto Ministarstvo poljoprivrede financira u toj mjeri izgradnju i dogradnju vrtića, nerazvrstanih cesta, vodovod i odvodnju. Mi, naravno prije svega vodimo računa o podizanju konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, koja je još uvijek ranjiva u međunarodnim okvirima. Mi imamo odgovornu i  časnu zadaću poticanja ostanka stanovništva u ruralnom prostoru. Mi smo oni koji pomoću svojih programa trebamo osigurati temeljne usluge obnovu sela tako da život ovdje bude privlačniji, bolji,  moderniji uz poštivanje tradicije, privlačniji nego u urbanim sredinama. Ne možemo to odraditi odjednom, ali smo to započeli, i zato danas, financiramo puno više takvih projekta nego što je bilo predviđeno izvornim programom.“ – rekla je ministrica Marija Vučković.

Trenutno Ministarstvo poljoprivrede financira 200 vrtića vrijednih preko milijun kuna. U nastavku je ministrica Vučković pohvalila Požeško-slavonsku županiju, u kojoj je za posljednje tri godine ugovoreno projekata u vrijednosti preko 437 milijuna kuna, od čega je do sada  isplaćeno 205 milijuna, što govori da ti projekti neće ostati slovo na papiru i utjecat će na ostanak stanovništva i razvoj.

Projekt dogradnje Dječjeg vrtića Tratinčica u Pleternici financiran je iz tipa operacije 7.4.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Kroz ovaj program koji je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za nadogradnju osigurano je 7.412.500,00 kuna.

Ovaj projekt je proveden uz financijski doprinos Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te je za ovaj projekt osigurano 1.499.999,00 kuna.

Pročitano 3202 puta