Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 19 Studeni 2019 08:36

Erasmus+ projekt Ekonomske škole Požega „YES: The Earth“

„YES: The Earth“ projekt je programa mobilnosti Erasmus + u kojem sudjeluje Ekonomska škola Požega, zajedno s još pet škola iz Turske, Rumunjske, Italije i Latvije. Cilj projekta je poticanje i razvijanje učeničke kreativnosti, potencijala i inovacija koristeći eksperimentalne pristupe s ciljem osvješćivanja i poduzimanja mjera u vezi s izazovima održivosti te kako bi poboljšali svoja poduzetnička znanja i vještine i postali „poduzetnici u vlastitom životu“.

Na prvom sastanku sudjelovale su učenice 2.k razreda Tea Jamuljak i Karla Jagetić, učenice 4.k razreda Ružica Kljajić i Marija Jambrek te učenica 2.a razreda Antonija Baričević, zajedno u pratnji profesorica Jelene Kovačević i Tajane Vidakušić. Učenice su bile smještene u obiteljima turskih učenica gdje su bile iznimno toplo i srdačno ugošćene.

Tema prvog projektnog sastanka bila je „Eksperimenti održivosti preko granica,“ a sastanak se održao u gradu Samsun,  glavnom gradu turske istoimene provincije. Grad se nalazi se na sjeveru Turske, na obali Crnog mora te je ujedno i najveća crnomorska luka. Samsun s oko milijun stanovnika jedan je od većih gradova države. Nakon predstavljanja svih sudionika, zemalja, gradova i škola, sve su škole predstavile biljke koje se sade u njihovim krajevima, a domaćini su se predstavili svojim tradicionalnim plesom. Izabran je logotip projekta te su predstavljeni projektni materijali i posteri.

Sudionici ove mobilnosti imali su priliku razgledati tursku školu, posjetiti park prirode Kızılırmak, grad Amasyju, poznato kao mjesto gdje su živjeli i obrazovali se sultanovi sinovi. Također su posjetili zanimljive muzeje, džamiju i naučili puno toga o povijesti i tradiciji. Plovili su Crnim morem i sudjelovali u radionici o istraživanju morskog dna koju je vodio morski biolog, inače profesor na sveučilištu te su čistili plažu i učili nazive školjaka. U školi su vidjeli akvaponski vrt te naučili kako funkcionira taj samoodrživi način proizvodnje hrane.

Učenici su cijeli tjedan vježbali plesati, a u lokalnom trgovačkom centru su izveli ples u plavim projektnim majicama te zajednički izradili modernu skulpturu „Val otpada“ kojom su prikazali problem onečišćenja mora i time skrenuli pažnju prolaznika na problem zagađivanja. Sudionici ovog sastanka posjetili su eko selo Sürmeli, gdje su učenici imali priliku saditi voće i povrće i mijesiti tijesto na tradicionalan način. Također su posjetili Selo Amazonki i vozili se žičarom do drevnih kraljevskih grobnica.

Sljedeći projektni sastanak održat će se u veljači u gradu Chania na Kreti, gdje će tema biti „Izgradnja vještina samosvijesti“.

Pročitano 2239 puta