Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 30 Listopad 2019 09:53

Održana 12. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije

Županijski vijećnici odradili su 12. sjednicu Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, sa 4. točke dnevnog reda te su usvojene sve točke. Točke dnevnog reda bile su: 1. II. Izmjene i dopune Proračuna Požeško-slavonske županije za 2019.godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu – Prijedlog, 2. Prijedlog zaključka  o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije o usklađenju djelatnosti  Zavoda s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, 3. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Općoj županijskoj bolnici Požega, 4. Različito.

Na samom početku Skupštine župan Alojz Tomašević odgovorio je na postavljeno pitanje vezano za novootvoreni ured predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu.

„Otvorili smo zajednički ured u Bruxellesu u suradnji sa pet slavonskih županija. Imati ured i svoga predstavnika, za jednu županiju je financijsko opterećenje, a s druge strane je obveza, stoga smo odlučili stvoriti suradnju te zajednički koristiti taj ured. Tu su obuhvaćene potrebe svih pet županija i s naše strane značajnije bolje povezivanje kako s Europskom komisijom tako i s Europskim parlamentom. Određeni župani su dali svoje prijedloge, a naš primarni projekt je brza cesta, a nakon toga projekt akumulacija. Tako smo ih nominalno stavili na prioritete naših županija i financiranje Europske unije. Projekti su u izradi i očekujem završetak dokumentacije koji će biti izrađen do iduće polovice naredne godine.“ -objasnio je župan Tomašević.

Drugo pitanje bilo je projekt „Svijet graševine“, koji je u pripremi od strane Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, a uključuje gradove Kutjevo, Pakrac i Pleternicu od kojih je Kutjevo, tj. Kutjevačko vinogorje zapravo centralno mjesto projekta pod nazivom „Kuća graševine“ kao platformom projekta, dok su Pakrac i Pleternica neke vrste mikro destinacija sa svojim objektima koji će također razvijati kulturu vinskog turizma u Požeško-slavonskoj županiji.

„Grad Kutjevo i Županija žele zajednički kupiti središnji dio Grada Kutjeva kako bi izgradili Kuću graševine, a u kontekstu Svijeta graševine, a Svijet graševine povezuju tri vinogorja koja se nalaze u Kutjevu, Pleternici i Pakracu. U Pakracu je to reprezentativni objekt Spahijskog podruma, a u Pleternici bi se projekt Svijeta graševine vezao uz tamošnji objekt Muzeja bećarca. Dogovorena je i definirana cijenu te će Županija 50% biti suvlasnik uz Grad Kutjevo. Taj projekt koji će biti tamo izgrađen bit će na površini jednoga hektara sa sedam objekata trenutno važećih. Važnost tog projekta pokazali su Dani turizma, ne samo za nas već i za Hrvatsku, a samim time i poveznicu Slavonije.“ - rekao je župan Tomašević.

Treće pitanje odnosilo se za izgradnju azila za životinje na području Požeško- slavonske županije.

„U vezi azila obavljeno je već tri sastanka, a trenutno je  jedino postojeći azil u Bučju. Na projektu azila za napuštene životinje uz Županiju sudjelovat će gradovi i općine te će se do iduće godine riješiti pitanje gdje bi to moglo biti najprihvatljivije. Upućeni smo u taj projekt i razgovaramo o njemu i to je projekt koji pripremamo za iduću godinu“ - odgovorio je župan Alojz Tomašević.

Pročitano 2686 puta