Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 23 Listopad 2019 14:26

Obilježen Dan branitelja općine Brestovac

Prije 29. godina, 22. listopada počelo je organizirano naoružavanje stanovnika zapadnog dijela, tadašnje općine Požega danas općine Brestovac, kako bi se zaštitila imovina i okupacija tog područja od paravojnih srpskih postrojbi. Upravo je taj dan Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Brestovac predložila tamošnjem Općinskom vijeću da bude proglašen Dan branitelja općine Brestovac što je i prihvaćeno, a prva proslava bila je 2018. godine.

U toj prigodi, na taj dan 22.listopada 2019. godine, prisjećajući se onih koji su dali svoje živote za domovinu roditelji poginulih branitelja, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Brestovac, Požeško-slavonske, općine Brestovac, policije, Ministarstva branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima u Brestovcu nakon čega je u kapelici sv. Ivana u Ivandolu služeno euharistijsko slavlje koje je predvodio mjesni brestovački župnik vlč. Franjo Nemet.

Kod spomenika hrvatskim braniteljima izveden je prigodan glazbeni program na kojem su nastupili članovi KUD-a Berda iz Brestovca, učenici Osnovne škole Dragutina Lermana i solist Benjamin Poletto. 

Mirko Sajfert, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Brestovac prisjeća se kako su prije 29 godina dobili 150 kalašnjikova koji su dodjeljivani dragovoljcima i svima onima koji su odlučili stati u obranu svoje domovine u gotovo svim pripadajućim mjestima na tom području.

Općinski načelnik Brestovca Zdravko Mandić ističe kako je upravo na području te općine bilo glavno bojište gdje se stvarala povijest Domovinskog rata, a jedan dio je tog područja bio i okupiran.

Izvor: pozega.eu

Pročitano 2964 puta