Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 07:52

Održan 11. Sajam Slavonski banovac u Pakracu

Više od stotinu izlagača predstavljalo je tradicionalne vrijednosti kontinentalne Hrvatske na 11. Sajmu Slavonski banovac koji je oživio Pakrac i vratio ga na jedan dan u srednjovjekovno ruho. Njegovo svečano otvorenje održano je u velikom šatoru, a tom je prigodom dobrodošlicu svim gostima, uzvanicima, izlagačima, natjecateljskim ekipama, kao i svim posjetiteljima, uputila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je izrazila iznimno zadovoljstvo, kako posjetom, tako i uspjehom samog Sajma u koji je utkano desetogodišnje iskustvo, pohvalivši sve one osobe koje sudjeluju u organizaciji te daju izuzetan doprinos tome kako bi ova najveća pakračka manifestacija, velikog turističkog potencijala, iz godine u godinu bila sve bolja te obarala rekorde s brojem izlagača i posjetitelja.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ukazao je na veliku važnost ovog sajma koji svake godine podiže ljestvicu kvalitete te ima značajan turistički potencijal. „Čast mi je biti u gradu Pakracu koji je danas centar svih događanja, centar prijateljstva, na manifestaciji koja promovira sve ono što je naše. Hranu koju nudimo, koju vrijedni Slavonci oduvijek proizvode, ali i široku dušu koju znamo ponuditi prijateljima, u jesen, kada je vrijeme ubiranja plodova. Osnova je to turizma za koji itekako imamo potencijala što se vidjelo i na Danima hrvatskog turizma, organiziranim po prvi puta na kontinentu. I mi smo sve intenzivniji u toj priči.”- rekao je župan Alojz Tomašević.

Na otvorenju se u ime suorganizatora prigodnim riječima obratio i Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, dok se u ime zemlje partnera Slovačke, koju su na sajmu predstavljali grad Revuce i općina Jasenova uz prisustvo slovačkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Petera Suska, obratio Rajmund Bradik, načelnik Jasenove.

Sajam je otvorio Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koji je ovom prigodom imao dvostruku izaslaničku ulogu, naime bio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Tom je prilikom ukazao na bogatu povijest Pakraca koja seže još u daleko XIII. stoljeće, osvrnuvši se na ovaj Sajam koji je prerastao u regionalni događaj i pred kojim se nalazi sjajna budućnost koja sa sobom nosi i veliki potencijal.

Manifestaciju je obilježio i kulturno-umjetnički program otvorenja koji je započeo hrvatskom himnom koju je izvela Natea Perinović, nastupio je i Tamburaški orkestar Pakrac te plesne i pjevačke skupine Dječjeg vrtića Maslačak i Osnovne škole Braće Radić, Osnovne glazbene škole Pakrac te KUD Seljačka sloga Prekopakra. Svoj obol svečanom otvorenju dala je i  vokalna skupina KPD Sloga, kao i vokalna skupina iz Slovačke „Orava boys“ koju čini sedam načelnika slovačkih općina iz regije Orava.

Raznoliku ponudu na štandovima, u prvom redu pratila je bogata gastro ponuda tradicionalnih specijaliteta - bosanskih specijaliteta iz Općine Dobretić, mađarskih delicija, te slovačkih, talijanskih, čeških i srpskih specijaliteta.

Posebnost srednjovjekovnog programa i ove je godine bila svojevrsna krčma „Kod veprove glave“ koju su osmislili i izgradili članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik, a u kojoj su se mogla kušati neka stara, rijetka i zaboravljena jela. Uz bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu, kutak za djecu i mlade te zabavni park, na sajmu je i ove godine organizirana srednjovjekovna viteška borba „Bitka za kovnicu novca“, koju su upriličili članovi „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice, Koprivnički mušketiri i haramije, Red vitezova kraljevskog grada Jajca te naši domaći vitezovi Slavonskog banovca.

Sajam je trajao cijelog dana, a nakon proglašenja pobjednika ovogodišnjeg Grahfesta, posjetitelji su se mogli zabaviti uz besplatan koncert Zlatka Pejakovića.

 

Izvor: compas.com.hr.

Pročitano 2865 puta