Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 16 Listopad 2019 08:25

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa održana početna konferencija projekta “Budi moje oči”

Obilježavajući Međunarodni dan bijelog štapa koji je posvećen slijepim osobama, Udruga slijepih „Šestočka“ održala je početnu konferencija projekta “Budi moje oči”. Uz predsjednika Udruge, Marinka Zeljka i voditelja projekta na početnoj konferenciji bio je između ostalih članova i predstavnika prijateljskih udruga, i zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović.

Udruzi slijepih Šestočka odobreno je financiranje projekta “Budi moje oči”. Projekt u ukupnom iznosu od 494.440,00 kn u 100%-tnom iznosu financirao je Europski socijalni fond, u sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Cilj projekta je stvoriti preduvjet za kvalitetniji i olakšan život slijepih osoba te poticanje njihovih društvenih, kreativnih, edukativnih i drugih aktivnosti. Projektne aktivnosti usmjerene su jačanju socijalnog uključivanja slijepih osoba, na način da im videći pratitelj pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanja u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života. Zahvaljujući ovom projektu, uz voditelja projekta, zaposlena su i dva videća pratitelja za slijepe osobe, čija provedba traje 24 mjeseca.

Ovim putem pozivamo i sve potencijalne korisnike projekta da se uključe i unaprijede kvalitetu svojih života te postanu aktivniji sudionici društvene zajednice.

Predsjednik Udruge slijepih „Šestočka“ pozdravljajući sve nazočne na početnoj konferenciji zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos kako bi došlo do realizacije projekta, posebice PLINKU-u. U svom obraćanju ukazao je na poteškoće s kojima se svakodnevno susreću slabovidne osobe i na one aktivnosti koje se poduzimaju u cilju poboljšanja života takvih osoba.

Zamjenik požeško-slavonskog župna Vedran Neferović naglasio ja kako je činjenica da je u proteklih desetak godina senzibilitet zajednice, općina i gradova, kada su u pitanju slabovidne i slijepe osobe veći.

„Ovi projekti koji vi provodite i koji se danas provode na području naše županije, kroz udruge koje okupljaju ljude s poteškoćama, sve su veći ali je sve je veća i vaša aktivnost. U infrastrukturi gdje vi svakodnevno živite napravilo se onoliko koliko se moglo da bi se olakšalo kretanje po javnom prostoru osobama koje su slabovidne, međutim, još uvijek ima potreba i poteškoća. Tog smo svi zajedno svjesni. Dobro je da inicijativa i aktivnost dolazi od vas samih. I ovaj projekt koji ste pokrenuli pokazatelj je kako treba raditi.“ – rekao je Neferović.

Na početnoj konferenciji bili su i predstavnici prijateljskih udruga koji su dali podršku u radu Udruzi Šestočka, Mijo Baketarić predsjednik Udruge invalida rada Požega i Darinko Soldo predsjednik Udruge Radost.

Po završetku konferencije Marinko Zeljko je predstavio pomagala kojima se slabovidne osobe služe i kojima je prijeko potrebna neka od tih pomagala u svakodnevnom životu.

Izvor: pozega eu.

Pročitano 2918 puta