Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 13 Listopad 2019 17:22

Milenijsku ružičastu vrpcu kreiralo više od 500 žena liječenih od raka dojke na požeškom Trgu sv. Terezije Avilske

Više od 500 žena liječenih od raka dojke okupilo se u Požegi na Trgu sv. Terezije Avilske svojim tijelima kreirale milenijsku ružičastu vrpcu kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove opake bolesti. Aktivnost je prije sedam godina pokrenuo Savez udruga protiv raka dojke, a nakon Zagreba, Varaždina, Osijeka, Čakovca, Gospića i Dubrave svoj doprinos dali su i Požeško-slavonska županija i grad Požega odnosno Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Liga borbe protiv raka kao organizatori tog događanja. Fotografiju je snimio “milenijski” fotograf Šime Strikoman.

Snimanju milenijske fotografije, u prostoru Gospodarske komore u Požegi prethodio je stručni skup na kojem su govorili ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo mr. Mato Matijević, predsjednica Saveza udruga protiv raka dojke prof. Marija Strnad, predsjednica Lige borbe protiv raka PSŽ Jasmina Kovačević, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega Željko Glavić.

Na snimanju milenijske fotografije uz ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo mr. Matu Matijevića između ostalih bio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki i brojni drugi.

- Zavod za javno zdravstvo predano radi na odazivu žena na preventivne preglede i tu se Požeško-slavonska županija može pohvaliti kako je niz godina najuspješnija upravo po tom odazivu. Riječ je o poželjnih 70 i više posto. Uz predani rad, tu je suradnja s patronažnim sestrama Doma zdravlja, suradnja s djelatnicima u požeškoj i pakračkoj bolnici kao i s Ligom protiv raka koja ove godine slavi i 50 obljetnicu osnutka i veliki je oslonac u svim akcijama. Tu je i Klub žena operiranih na dojci koji isto tako daje svoj doprinos. Godišnje se otkrije novih slučajeva od 40 do 60, a od toga nažalost i 20 njih umre. Naša obaveza, namjere i zalaganja su da taj broj smanjimo, a korak ka tome je i nabavka suvremenog mamografa u Općoj županijskog bolnici koji će osigurati još bolju i kvalitetniju dijagnostiku – naglasio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Savez udruga protiv raka dojke prije sedam godina pokrenuo manifestaciju Milenijska ružičasta vrpca. Članice SURD-e su brojne udruge iz različitih dijelova Hrvatske koje okupljaju žene oboljele od raka dojke. Ova manifestacija ima nacionalni karakter i provodi se svake godine u drugom gradu Ove godine to je Požega, a Zavod za javno zdravstvo i Liga protiv raka Požega, uz veliku podršku Požeško-slavonske županije i Grada Požege lokalni su organizatori.

- Uz preventivu trebamo žene naučiti koji su to rizični čimbenici. Žene trebaju biti informirane, a preživljenje još uvijek za Hrvatsku nije najidealnije iako se jako poboljšava. Željeli bida preživljenje bude preko 90 posto, u nekim zemljama to postoji – zašto ne bi mogli i u Hrvatskoj? Aktivnost naših udruga stoga je od velike važnosti, posebice u partnerstvu sa zdravstvenim sustavom i svim ostalima koji su prisutni u borbi protiv raka dojke. Jedna od njih je i okupljanje na milenijskoj fotografiji u mjesecu borbe protiv raka dojke. Cilj nam je senzibilizirati javnost, posebice žensku populaciju o važnosti preventivnih pregleda. Poruka o prevenciji čut će se dalje ako je šaljemo zajedno – naglasila je predsjednica Saveza udruga protiv raka dojke prof. Marija Strnad.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i ravnatelj Opće Županijske bolnice Požega dr. Željko Glavić koji je čestitao i zahvalio na borbi protiv opake bolesti.

-Ono što činite, a to je prije svega, držanje u fokusu javnosti ovog javnozdravstvenog problema, velika je stvar. Tako pomažete prije svega u prevenciji, podižete svijest o tome da je to izlječiva bolesti ako se na vrijeme dijagnosticira i liječi. Velika je to stvar. Požeška bolnica uvijek je nastojala biti na razini očekivanja u borbi protiv raka dojke, od onih vremena kada je u prvom planu bila kirurgija i operacija i kada su rezultati bili skromniji, do danas kada na raspolaganju stoje brojne metode liječenja i kada su rezultati daleko bolji – naglasio je Glavić.

-  Imamo odgovornost, imamo sve potrebno, senzibiliziranu javnosti i medije, imamo osviještene građane, imamo jake institucije uz vrhunske profesionalce, imamo nacionalni program i znamo kako utjecati na odaziv, imamo vrhunske uređaje za dijagnostiku, suvremene algoritme liječenja i rehabilitacije, ulažemo jako puno kako bi kvaliteta života oboljelih bila što bolja – jedino što nemamo – nemamo izgovora. Nemamo izgovora da nam neke žene budu nepregledane, nemamo izgovora da rak dojke ne bude otkriven na vrijeme i nemamo izgovora da rak dojke naruši kvalitetu života oboljelim ženama ili ga skrati. Imamo sreću živjeti u 21. stoljeću koje ne poznaje “ne mogu” i “ne znam”. Nema izgovora za godine izgubljenog života radi raka dojke – poručila je predsjednica Lige borbe protiv raka Požeško-slavonske županije i koordinatorica Nacionalnog programa Jasmina Kovačević.

Izvor: pozega.eu

Pročitano 2452 puta