Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 07 Listopad 2019 13:52

Obilježavanje obljetnice pogibije 19 hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi

Mi te ljude ne smijemo zaboraviti, prioritet za Pakračane i Lipičane je da napišu svoju istinsku povijest, prenesu je svojim budućim naraštajima i jasno kažu: „Mi smo ponosni na Domovinski rat!“ izjavio je general Mladen Markač na komemoraciji održanoj u nedjelju 6. listopada kod kapelice Sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi, povodom obilježavanja obljetnice pogibije 19 hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi 6. listopada 1991.

Osim poginulih branitelja kojima je došao odati počast, general Markač prisjetio se i drugih događanja tih dana novije Hrvatske povijesti koji su doveli do proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske koje ovih dana slavimo kao Dan neovisnosti, te je istaknuo da je rat koji se vodio na području naše države bio legitiman rat, oslobodilački i obrambeni, što je potvrdio i međunarodni sud u Haagu kao i sve države koje su prepoznale našu borbu i stale uz Hrvatsku međunarodno je priznavši.

Kao i svake godine članovi obitelji, suborci te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata prisjetili su se svojih najmilijih, svojih prijatelja i poginulih suboraca koji su tog listopada 1991. položili živote na oltar Domovine u danima prije i za vrijeme akcije provedene 9. listopada, kojom su branitelji Pakraca i Specijalne policijske postrojbe MUP-a Zagreb, iz potpunog okruženja uspjeli uspostaviti „Cestu spasa“, blokirati daljnji prodor „Banjalučkog korpusa“ i spriječiti ideju stvaranja „Velike Srbije“ na liniji Pakrac-Virovitica.

O tim danima i tijeku događaja same akcije govorili su zapovjednici postrojbi koje su u njima sudjelovale; s područja Pakraca tadašnji zapovjednik satnije ZNG Prekopakra Marko Martinelli, zapovjednik voda specijalne policije Zagreb Milan Martinić Okac te zapovjednik voda 117. brigade HV Križevci Željko Jalžabetić. Uz svoja bolna i ponosna sjećanja na te dane Marko Martinelli je na opće slaganje 80-ak okupljenih na komemoraciji istaknuo duboko nezadovoljstvo slabim odazivom braniteljske populacije na ovaj skup, te radi toga prozvao vodstva brojnih braniteljskih udruga s ovog područja.

Komemoraciji koju su organizirali Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik i Grad Pakrac prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježjima poginulim braniteljima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi, a svojom prisutnošću su je uveličali general Mladen Markač u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Miroslav Vacek izaslanik Ministra hrvatskih Branitelja Tome Medveda, Vedran Neferović zamjenik župana Požeško-slavonske županije, dogradonačelnik Pakraca Marijan Širac, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Lipika Mladen Dolić, predstavnici policijskih postaja Garešnica i Pakrac te koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Pakraca i Lipika.

Izvor: compas.com.hr.

Pročitano 2487 puta