Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 07 Listopad 2019 09:21

Održana 9. Pudarijada u Kaptolu

Ciljem čuvanja tradicije, slavljenja završetka berbe, prvog “probnog testiranja” sladora, kao i obogaćivanja ukupne turističke ponude kontinenta, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, devetu su godinu za redom organizirali Pudarijadu, jedinu manifestaciju takve vrste u Hrvatskoj, u čast čuvarima vinograda.

Berba grožđa je završila, pa posao valja proslaviti, u društvu prijatelja, uz pun stol i zdravicu čuvarima vinograda. Učinili su to članovi udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, uspješnom organizacijom devete „Pudarijade“, jedinstvene eno-gastro manifestacije čiji je cilj, uz proslavu završetka berbe i revitalizaciju tradicije, “istestirati” sladore, ali i obogatiti turističku ponudu kontinenta.

Pobrinuli su se za to kuhari-amateri okupljeni u 15-ak ekipa, spremni pokazati tko od njih, u improviziranim uvjetima, s dostupnim namirnicama, poput starih pudara, zna pripremiti najukusniji pudarski kotlić, krepku, pikantnu, mesnu „juhu“ kakva se jela nakon dana provedenog u čuvanju vinograda. Najbolje je to pošlo za rukom ekipi veterana NK Kaptol na čelu s Draženom Čakalićem čiji je kotlić, pripremljen od tri vrste mesa, s domaćim začinima i nekoliko litara vina, stručni sud proglasio pobjedničkim, ocjenjujući sve ostale, tek za nijansu manje dobrima.

Uz brojne drage goste, domaće prijatelje vinare, ali i one pristigle iz Rovišća, Našica, Cernika, Starog Petrovog Sela, „Pudarijadu“ su osobnim dolaskom podržali načelnik Općine Kaptol  Mile Pavičić i dožupan Požeško slavonske županije Željko Jakopović, jer, kako su rekli „riječ je o manifestaciji s iznimnim turističkim potencijalom i prilici za što boljim plasmanom lokalnih vina.“ Uz bogate mirise i okuse jeseni u Slavoniji, pune stolove i čaše, za dobru su se atmosferu, uz “majstora ceremonije”, predsjednika Udruge „Vino-kap“, Ferdinanda Novaka, pobrinuli i članovi školskog tamburaškog orkestra i zbor umirovljenika.

Izvor: slavonski.hr

Pročitano 2616 puta