Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 03 Listopad 2019 07:46

Potpis Ugovora Centar za gospodarenje Šagulje 

„Projekt gospodarenja otpadom je strateški ne samo zbog potreba Brodsko-posavske, nego i Požeško-slavonske, te Sisačko-moslavačke županije, a vrijednost ovih ugovora je 7,7 milijuna kuna. Centar za gospodarenje Šagulje  bi trebao profunkcionirati 2023., odnosno, 2024. godine. Mislim da će ove županije dobiti moderan sustav gospodarenja otpadom.“  – istaknuo je brodsko-posavski župan Danijel Marušić prilikom potpisivanja ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom za to područje. Nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

Ranije je potpisan ugovor vrijedan 15 milijuna kuna, od čega je 12,75 milijuna kuna iz europskih sredstava, 750 tisuća je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u financiranju još sudjeluju Ministarstvo regionalnog razvoja i ove županije. Cijeli Centar Šagulje vrijedan je 130 milijuna kuna.

Obraćajući su prisutnima Željko Jakopović je rekao da bi bilo neracionalno da svaka županija gradi ovakav objekt, a poznato je da imamo odlagališta komunalnog otpada.

 „Općina Čaglin trenutno nije obuhvaćena, ali ćemo to pokušati naknadno dogovoriti s Centrom. Ovakav razvoj s rješavanjem otpada, ide u prilog svima nama, naročito onima koji se žele baviti turizmom.“ – naglasio je zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

Tri konzorcija koja čine predstavnici različitih hrvatskih tvrtki, sudjelovat će u izradi projektne dokumentacije.

„Tehnologije se mijenjaju pa se za svaki centar posebno definira odabrana tehnologija kroz studiju izvodljivosti. Ovi su procesi dugogodišnji i u drugim europskim zemljama. Imat ćemo jedanaest centara, od kojih dva već rade, a dva su u izgradnji.“ – rekla je Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predviđeno je da više od 400 tisuća stanovnika koristi usluge Centra za gospodarenje otpadom Šagulje kraj Nove Gradiške. Tamo će se obrađivati dio otpada, a općine i gradovi  imaju obavezu  smanjiti količinu otpada sortiranjem za polovinu količina.

 

Izvor: pozega.eu

Pročitano 2676 puta