Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 01 Listopad 2019 08:05

Svečana sjednica lipičkog Gradskog vijeća povodom Dana Grada Lipika

Neposredno prije početka svečane sjednice, kod spomen obilježja na gradskom groblju položeni su vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a zatim su se svi uputili na svetu misu u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog koju je predvodio velečasni Roko Ivanović, lipički župnik. Nakon bogoslužja, u restoranu „Ergela“ održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika koju je otvorio Mladen Dolić, predsjednik ovog predstavničkog tijela.

Predsjednik Dolić je naglasio da časnu dužnost koju obnaša doživljava vrlo odgovorno te će se zbog toga i nadalje zalagati da Vijeće, kao predstavničko tijelo građana i tijelo lokalne samouprave koje donosi akte u okviru svojih prava i dužnosti, djeluje isključivo u korist Lipika i njegovih stanovnika.

„Naši projekti su svakom dobronamjernom Lipičaninu i posjetitelju našeg grada jasno vidljivi, kako u gradu tako i u okolnim naseljima i učinjeni su na dobrobit i zadovoljstvo svih naših građana. Da smo na pravom putu govori nam istraživanje portala gradonačelnik.hr koji je naš Grad proglasio gradom koji je iskoristio najviše sredstava EU po glavi stanovnika u 2017. godini, a u 2018. smo na trećem mjestu po uspješnosti.“, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana naglasivši da neće govoriti o svim projektima koji se provode u Lipik, već spomenuti nekoliko strateških projekata.

Jedan od tih projekata je popunjavanje novoizgrađenog Poduzetničkog inkubatora i poduzetničke zone. „Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti jer smo grad prijatelj poduzetnika i obrtnika i ženskog poduzetništva, a prepoznati smo i od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta uz čiju smo pomoć u naše poduzetničke zone uložili 26 milijuna kuna.“, kazao je gradonačelnik, zahvalivši još jednom prisutnom ministru Horvatu.

„Naše poduzetničke zone čekaju nove stanare po mogu reći najboljim uvjetima, a isto tako Grad Lipik iz svojih sredstava subvencionira poduzetnike s iznosom od 25 tisuća kuna po poduzetniku za opremanje i kupovinu novih strojeva. Cilj nam je obnoviti i kulturnu baštinu Lipika u čemu imamo dobre rezultate, a uz pomoć fondova EU uskoro će naši spomenici kulture dobiti novi-stari sjaj.“, napomenuo je gradonačelnik istaknuvši nove projekte razvoja komunalne infrastrukture, izgradnje brze ceste Lipik – Lipovljani i izrade projektne dokumentacije međunarodnog koridora od Mađarske do Bosne i Hercegovine te dodavši da se za dionicu Omanovac – Bijela Stijena ovih dana očekuje građevinska dozvola.

 „Ne smijemo zaboraviti da se Lipik gradio stotinama godina, da je bio uništen do temelja, ali da smo zajedno krenuli ispočetka graditi novu budućnost i zato veliko hvala svim hrvatskim braniteljima jer danas imamo slobodan hrvatski Lipik, a hvala i svima koji doprinose razvoju našeg kraja, svim poduzetnicima, obrtnicima i gospodarstvenicima jer Lipik je grad kojeg volimo i kojem još puno toga dugujemo.“, rekao je lipički gradonačelnik i zaključio svoj govor.

Prigodnim riječima i čestitkama povodom Dana grada, s govornice u restoranu „Ergela“, u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, obratio se načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Čestitavši Dan grada svim građanima Lipika, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić tijekom svojeg je obraćanja napomenuo da projekt Aglomeracije na području Lipika i Pakraca uskoro konačno treba krenuti u realizaciju. Gospodin Vukmirić se dotaknuo i projekta Akumulacije Šumetlica koji se nastavlja usprkos brojnim preprekama.

Lipičanima je Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog čestitao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji se osvrnuo na činjenicu kako herojski Lipik, nakon svih pretrpljenih ratnih razaranja, postaje mjesto ugodno za življenje, ali i mjesto poželjno za ulaganja koje i u turističkom aspektu ponovno postaje sve više prepoznatljivo.

„Čast mi je danas biti ovdje u prigodi proslave Dana grada.“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška iskazavši punu potporu hrvatske Vlade gradovima Lipiku, Pakracu te čitavoj Požeško-slavonskoj županiji, što se u konačnici vidi i iz „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, ali i isto tako iz uručenih odluka o intervencijskom planu za Lipik i Pakrac kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske i potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.

Lipičanima je njihov Dan čestitao i otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine Sergij Goropaha koji je ovom prigodom Damiru Jakšiću, upravitelju Državne Ergele Lipik uručio zahvalnicu za osobni doprinos svestranom razvoju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Ukrajine.

U daljnjem tijeku svečane sjednice uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama, a Povelja počasnog građanina uručena je ministru gospodarstva poduzetništva i obrta Darku Horvatu. Godišnje nagrade Grada Lipika za 2019. godinu dobili su Renato Marinić (za izniman doprinos u razvoju sporta i promociji Grada Lipika), tvrtka Studenac d.o.o. Lipik (za kontinuirani rad i doprinos razvoju Grada Lipika), Alojzije Majstorović (za izuzetne uspjehe i rezultate u streličarstvu) i Josip Prhal (za dugogodišnji rad i doprinos razvoju obrtništva).

Nagrada Grada Lipika za životno djelo posthumno je dodijeljena Martinu Kovačiću za dugogodišnji rad i doprinos u području sporta.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta omogućilo je da se u gradu Lipiku provede do sada najveći poduzetnički projekt izgradnje poduzetničkog inkubatora i izgradnje infrastrukture (cesta, javne rasvjete, odvodnje) ukupne vrijednosti 26,5 milijuna kuna, stoga se novi počasni građanin Lipika ministar Darko Horvat zahvalio na iskazanoj časti i tom je prilikom naglasio kako je naša najbolja demografska mjera kvalitetno radno mjesto. - „Da biste ga stvorili, morati prvo stvoriti pretpostavke i infrastrukturu.“, rekao je ministar Horvat.

„Hvala Vam na ovoj časti. Ovo nije samo nagrada, ovo je i obveza. Siguran sam da će svi oni projekti, ne samo prema Ministarstvu gospodarstva, nego i drugi, koji će na bilo koji način doprinijeti razvoju Grada Lipika, naići na moju punu podršku, neovisno nalazio se na ministarskoj ili nekoj drugoj poziciji i radnom mjestu.“, istaknuo je novi počasni građanin Lipika.

Svečani ton sjednici doprinijele su glazbene točke u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora Lipik i Staše Kukić te i atraktivni standardni i latino plesovi koje je izveo plesni par Vanja Vujić i Viktor Szabo.

Izvor: compas.com.hr

Pročitano 2272 puta