Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 18 Rujan 2019 08:35

Obilježavanje 28. godišnjice oslobađanja požeške vojarne i 5. Dan branitelja Požeško-slavonske županije

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Udruge Hrvatski časnički zbor grada Požege i Požeško-slavonske županije pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege i ostalih općina i gradova s područja Požeško-slavonske županije održano je svečano obilježavanje 28. godišnjice oslobađanja požeške vojarne i 5. Dan branitelja Požeško-slavonske županije.

Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u  Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine. U Požegi se 17. rujna slavi i 28. obljetnica osvajanja kasarne JNA u Požegi čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi vojarna u Požegi. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama – Otkos, Orkan i Papuk 91., u kojima je oslobođeno preko dvije tisuće kvadratnih kilometara kada je početkom prosinca 1991 oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora. Operacijom Bljesak 1995 godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i naša županija u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos, kao i u operaciji Oluja, Zid te u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Program obilježavanja započeo je sv. misom u Vojarni 123. brigade HV Požega, u kapelici sv. Ivana Krstitelja koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić. Nakon mise, položeni su vijenci i zapaljenje svijeće na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade. Vijence su položili predstavnici Udruga roditelja poginulih branitelja, udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici Koordinacije udruga branitelja, izaslanstva predsjednice RH, predsjednika Sabora RH, predsjednika Vlade RH, ministarstava MUP-a, MORH i branitelja, Glavnog stožera OS, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem, zajedno sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Vedranom Neferovićem, delegacija grada Požega, općina Jakšić s načelnikom Ivicom Kovačevićem, općina Brestovac s načelnikom Zdravkom Mandićem, općina Kaptol s načelnikom Milom Pavičićem, općina Čaglin s načelnikom Daliborom Bardačem, delegacija Vojarne 123. brigade HV, delegacija Policijske uprave požeško-slavonske, delegacija Ureda državne uprave.

Svečani mimohod sa zastavama nastavio je hod kroz pješačku zonu grada Požege, preko Trga sv. Trojstva do gradskog kazališta gdje je održana Svečana akademija. Samom početku svečanosti doprinijeli su učenici Glazbene škole otpjevavši himnu i članovi KUD-a Bektež otpjevavši dvije domoljubne pjesme. Sve goste u dvorani pozdravili su predsjednik Koordinacije udruga branitelja, umirovljeni satnik Anto Pavličević, izaslanik zapovjednika Glavnog stožera OS, zapovjednik Vojarne 123. brigade HV, pukovnik Mato Tomašević, požeško-slavonski župan, general u mirovini, Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednika Vlade RH i ministra MUP-a, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, izaslanik predsjednika Sabora RH, dr. sc. Željko Glavić, izaslanik predsjednice RH i ministra branitelja, general zbora Josip Lucić.

Zahvalu i čestitke braniteljima uputio je njihov suborac, umirovljeni general, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

„Prije svega želim se zahvaliti svim vijećnicima Županijske skupštine što smo prije 5 godina donijeli odluku da se 17. rujna vodi kao Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Možda je mogao biti i neki drugi datum ali oslobađanje vojarne koje je učinjeno 91. godine, bilo je prekretnica prostoru i vremenu koja nam je pružila snažniju spremnost za bitke koje su tek predstojale. Ponosan sam što sam bio dio generacije koja je imala čast da stvori domovinu Hrvatsku te da Domovinski rat ugradi u naš Ustav i temelje Hrvatske države. Mi drugu Domovinu nismo imali, ali ostavimo mladim generacijama da nastave domovinu izgrađivati i uređivati upravo na tim temeljima snova hrvatskih branitelja, nas i naših prijatelja koji više nisu s nama.“  – rekao je župan Alojz Tomašević.

Prigodnim riječima obratio se i Cvjetko Obradović, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića.

„Puno je emocija uz sjećanje na 28. obljetnicu pada požeške kasarne. Jer, koji narod s bijednim oružjem ali s velikim srcem može hrabro i odlučno krenuti protiv velike sile osim nas? To domoljublje, to zajedništvo krasilo nas je tijekom Domovinskog rata i to ostaje kao poruka. Ostaje i zadaća svima nama da Domovinski rat koji je završio pobjednički ostane najsvjetlija stranica hrvatske povijesti, ako ništa drugo, dužni smo to prema onima koji su položili svoje živote i onima koji dolaze iza nas.“  – rekao je Cvjetko Obradović.

U nastavku održana je promocija knjige Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu – svjedočanstva, koju je priredio i izdao HUMS – Hrvatska udruga medicinskih sestara. Knjiga na 336 stranica, ukupno 106 autora donosi 90 svjedočanstava i šest priča. Većinu svjedočanstava prate i privatne fotografije iz tog vremena. U njima medicinske sestre i tehničari opisuju svoju njegu za pacijente, branitelje i civile, starce i djecu. Pritom se nisu samo ograničavale na svoju struku, nego su ujedno obavljale poslove fizioterapeuta, primalje i dr. Išle su i u druge gradove, a dio njih pridružio se brigadama te ratovao na bojištu.

Pročitano 2859 puta