Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 16 Rujan 2019 08:14

Održana 18. smotra folklora „Pjesmom u jesen“ u Jakšiću

Održana je 18. smotra folklora „Pjesmom u jesen“ koju organiziraju članovi HKUD „Slavonija“ iz Jakšića. Kao i svake godine smotra je održana pod pokroviteljstvom općine Jakšić, Požeško-slavonske županije i uz pomoć brojnih velikih i malih sponzora. Upravo ova lista sponzora na kojoj su i svi obrtnici, OPG-ovci i brojne obitelji iz Jakšića govori koliko Jakšićani drže do svoje smotre folklora i svoga folklornog društva.

Sve okupljene i goste iz folklornih društava pozdravio je predsjednik HKUD „Slavonija“ Dario Pažin, zamjenik načelnika općine Jakšić Mile Barišić i zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović. Na početku su voditeljski par pročitali i jednu pjesmu jakšićke pjesnikinje Mire Šulc iz njenih zbirki, koja govori upravo o Jakšiću i Jakšičanima.

Nastupili su odmah prvi HKUD „Slavonija“ Jakšić sa spletom pjesama i plesova jakšićkog kraja. U nastavku nastupila je Muška pjevačka skupina HKUD „Slavonija“ Jakšić. Iako nastupaju kratko vrijeme, svojim izvođenjem već su oduševili ocjenjivačku komisiju na natjecanju u a'capela pjevanju, svom prvom javnom nastupu te su izabrani za odlazak na državnu smotru gdje će predstavljati Jakšić i Požeško-slavonsku županiju. Nastupili su mlada skupina folklora Matice slovačke Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, koji se čak međusobno i ispomažu sa HKLUD „Slavonija“ i primjer su mjesta koje ima čak dva folklorna društva, što nije čest primjer.

Na velikoj pozornici nastupili su i članovi Folklornog ansambla „Sveta Nedjelja“ iz Svete Nedjelje, folklorna skupina Zavičajnog društva „Sinac“ iz Zagreba s ličkim napjevima i plesovima „Liko moja u srcu te nosim“, KUD „Sesvetska sela“ iz Sesveta i KUD „Orač“ iz Male Mlake u Zagrebačkoj županiji, KUD „Zdenac“ iz Zdenaca u Virovitičko-podravskoj županiji, susjedski KUD Orljava iz Pleternice te HKUD „Hutovo“ iz Hutova u BiH. Između nastupa folkloraša na pozornici smo imali u dva navrata i modnu reviju Obrtničke škole Požega, njihovog tekstilnog odjela. Modele koje su kreirale, krojile i šivale same učenice, nosile su također učenice tekstilnih smjerova, a svi modeli su već nagrađeni na natjecanjima i smotrama srednjih škola tekstilnih smjerova.

Večer je nakon smotre folklora upotpunjena koncertom tamburaša „Širok šor“ iz Slavonskog Broda i ugostiteljskom ponudom domaćih KUD-ovaca. Predstavnici domaćih tvrtki i OPG-a na štandovima su ponudili domaće proizvode na kušanje i kupnju.

Pročitano 2831 puta