Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 06 Rujan 2019 08:19

„Lijepom našom“ na Trgu bećarca u Pleternici

Na novom Trgu bećarca u Pleternici održano je javno snimanje HTV emisije „Lijepom našom“ te se okupilo više od tri tisuće posjetitelja među kojima su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, zatim general Mladen Markač, saborski zastupnik Franjo Lucić, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin,  načelnici susjednih općina te drugi predstavnici gospodarskog, društvenog i vjerskog života toga kraja. Snimanje je po prvi putra održano na otvorenom prostoru, a urednik i voditelj te ujedno i autor tog serijala bio je Branko Uvodić.

Tijekom snimanja, koje je bilo promocija novouređenog Trga bećarca, prikazani su brojni običaji čuvara baštine kao što su pečenje rakije u kazanu, priprema kolača na otvorenom, izvorne nošnje, plesovi i drugo. Pred pozornicu na kočiji sa zapregom dovezli su se gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te voditelj emisije Branko Uvodić.

„Pozdrav svima iz Pleternice, grada punog srca i slavonskog inata, a ulaskom u Europsku uniju mi svoj tradiciju i identitet  nećemo iznevjeriti.“ – rekla je u pozdravnoj riječi gradonačelnica Antonija Jozić.

„Večeras se nalazimo na  jedinstvenom Trgu bećarca u Hrvatskoj, ali i u svijetu te je naša Županija posebna jer imamo i Trg graševine u Kutjevu. Predivne pjesme će ovdje biti ispjevane večeras, a što može biti bolje nego u jesenje dane uz lijepo vrijeme koje nam je Gospa od Suza podarila, nakon devetnica i nakon glazbenog festivala u Požegi, večeras ćemo uz običaje i dobru pjesmu uživati u Pleternici.“– rekao je o župan Alojz Tomašević.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević otpjevao je pjesmu „Umireš li Slavonijo moja“ sa stihovima o Sovskom Dolu uz pratnju TS Zlatna dolina te je gradonačelnica Antonija Jozić s požeškim županom zapjevala poznatu slavonsku „Sve ću prodat sutra“.

Nastupili su folkloraši KUD Orljava (Pleternica), Gradskog KUD Požega, KUD Zagrađe, Zavičajno KUD Rama,  Muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja, zatim tamburaški sastavi De Gotho (Grabarje), Zlatna dolina, Posegana, Bisernica i Požeški tamburaši (svi iz Požege), Satir (Davor), Dike(Vinkovci), Tkanica (Nova Gradiška), Čokanj (Našice),Slavonski dukati(Đakovo), Fijaker i Žeteoci (Osijek), tamburašice Garavuše (Kutjevo), solisti Borna Erjavac (pobjednik dječjeg festivala Cvjetići glazbe),  Ana Baketarić,  Cecilija, Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Hanka Paldum i Krunoslav Kićo Slabinac.

Tijekom programa KUD Sarajlije iz Tomislavgrada(BiH), općine uključene u projekt s Pleternicom predstavili su se pjesmama tog kraja, a raširivši platnene trake bijele i crvene boje i ukrstivši ih načinili su hrvatski grb s bijelo-crvenim poljima! A na kraju snimanja stotinu tamburaša su zasvirati i zapjevati popularni bećarac na trgu koji nosi ime tog napjeva zaštićenog kao nacionalno kulturno dobro.

Pročitano 3960 puta