Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 04 Rujan 2019 12:27

Svečanom sjednicom obilježen Dan Virovitičko-podravske županije

Svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije u utorak je u Kazalištu Virovitica proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije. Sjednici su, uz domaćina Mirana Janečića, predsjednika Županijske skupštine i župana Igora Androvića, nazočili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, ministar državne imovine Mario Banožić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, saborski zastupnici Tomislav Tolušić, Ana Marija Petin i Tomislav Žagar, veleposlanica republike Litve u RH Nj.E. Jūratė Raguckien, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević,  župan osječko-baranjski Ivan Anušić, župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, župan brodsko-posavski Danijel Marušić, župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, državni tajnici i pomoćnici ministara, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, predstavnici državnih uprava, gospodarskih i obrtničkih komora, vjerskih zajednica, udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Sve prisutne na početku je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

– Osvrćući se na prošlu godinu, istakao bih nastavak pozitivnih kretanja u ukupnom razvoju društva pa time i ove županije unatoč svim brojnim i kompleksnim problemima koji opterećuju sadašnji društveni trenutak kako u Republici tako i u našoj županiji. Mijenjaju se vizure naših sredina, naši gradovi i naselja dobivaju novi izgled, puno se toga gradi ili je izgrađeno što sve dokazuje da unatoč teškoćama nismo posustali u namjeri da svaka naša aktivnost bude usmjerena ka boljitku građana i njihovu opstanku i ostanku u ovom kraju – rekao je predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

U svom govoru župan Igor Andrović istaknuo je kako je Virovitičko-podravska županija prepoznala priliku i mogućnosti koje su otvorene ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te uz pomoć tih, ali i vlastitih sredstava, ulažu u sve segmente života: u zdravstvo, obrazovanje, gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

– Dogradili smo i opremili novu dnevnu bolnicu, ulažemo u domove zdravlja, hitnu medicinu i liječnike. Gradimo nove škole i vrtiće, a stare energetski obnavljamo, uz sufinanciranje gradova i općina učenicima osiguravamo radne materijale, sufinanciramo pomoćnike u nastavi, stipendiramo deficitarna zanimanja i studente – rekao je župan. Istaknuo je kako je gospodarstvo pokretač razvoja svake regije pa su kroz projekt Mreže poduzetničkih inkubatora sagradili još tri nova, u Pitomači, Orahovici i Slatini, kako bi pomogli mladim poduzetnicima.

– Županija smo koja po glavi stanovnika povlači najviše sredstava za poljoprivredu, a dokaz tome su projekti poput sustava navodnjavanja, multifunkcionalne hale Viroexpo, Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu te Tehnološko inovacijskog centra, koji tek kreću s izgradnjom – dodao je župan te rekao kako županijska Razvojna agencija VIDRA provodi 165 projekata u vrijednosti većoj od 700 milijuna kuna, a u pripremi ima još 117 projekata vrijednih 325 milijuna kuna.

Od ove godine s radom je počela i Uprava šuma u Slatini čiji je cilj osnivanja uspješnije i kvalitetnije upravljanje resursima šuma i šumskim zemljištem, kaže župan, te dodaje kako daju veliki značaj kontinentalnom turizmu što pokazuje povećanje broja noćenja na području županije. Istaknuo je i kako raste broj zaposlenih, kao i broj gospodarskih subjekata i aktivnih obrta te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

– Najviše me veseli to što je, u odnosu na 2017. godinu, na rodilištu Opće bolnice Virovitica 2018. godine rođeno 59 djece više. Prema riječima liječnika to je prvi put od 1988. da je okrenut negativan trend. Zato smo krenuli u projektiranje novog rodilišta kako bi žene koje dođu na porod, ali i naši liječnici imali što bolje uvjete – istaknuo je župan Andrović zaključivši kako je ovo period ulaganja u županiju kakva nisu zabilježena u povijesti Virovitičko-podravske županije. A tome zaslugu ima, tvrdi župan, porezna reforma koja je omogućila porezno i administrativno rasterećenje, a time i povećanje proračuna općinama, gradovima i županijama te Projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji je županiji omogućio investiranje veće od 200 milijuna kuna u pet projekata.

Čestitkama povodom Dana županije pridružio se i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazivši poštovanje prema postignućima koje Virovitičko-podravska županija ostvaruje za dobrobit svojih građana, ali i za razvoj cijele Hrvatske. Čestitke je uputila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši kako je prošlo manje od godinu dana otkako je bila u Virovitičko-podravskoj županiji u sklopu programa izmještenog ureda te kako joj je drago vidjeti da se ostvaruje dio planova o kojima su tada pričali.

Info: vpz.hr

Pročitano 2614 puta