Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 26 Kolovoz 2019 09:18

Održani 23. Bekteški susreti

Kulturno umjetničko društvo Bektež bilo je 23. put domaćin smotre folklora Bekteški susreti koja je održana u Sportskom parku u Bektežu, pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i grada Kutjeva. Uz pjesme i plesove vrijedni folkloraši predstavili su i tradicijska jela te rukotvorine što je dočaralo pravo malo bogatstvo kulturne baštine.

Pjesme i plesove svoga kraja, uz domaćine, prikazala su gostujuća kulturno-umjetnička društva – KUD Turanj iz Turnja, KUD Seljačka sloga iz Prekopakre, KUD Sveta Ana Radikovci iz Radikovaca, KUD Pounjski pleter iz Dvora, Pučka pjevačka skupina Veseli Slatinčani i amaterska glumica Irena Matković s monologom iz Starog Slatnika, Muška pjevačka skupina Starotopoljani iz Starog Topolja te KUD Stijena iz Stijene (BiH).

„Kao čuvarima upravo te baštine ovakvi susreti, te prikazi jela i običaja puno nam znače jer ovdje je autentično prikazano kako su ljudi živjeli. Kada danas vidimo ta jela vidimo koliko je tu bilo mašte, kreativnosti, ali i raznolikosti, baš kao i pri izradi rukotvorina i nošnji. Upravo stoga vrlo smo zadovoljni kada ova manifestacija koju smo, moram naglasiti, organizirali uz pomoć naših mještana, ali i sve ostale folklorne aktivnosti privuku veliki broj posjetitelja.“ – rekao je predsjednik i voditelj KUD-a Bektež Duško Bijelić.

Goste i posjetitelje prigodnim su riječima pozdravili predstavnik Grada Kutjeva, zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar,a ispred Požeško-slavonske županije zamjenik župana Željko Jakopović koji je manifestaciju proglasio otvorenom.

Pročitano 2658 puta