Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 26 Kolovoz 2019 09:07

16. natjecanje orača Požeško-slavonske županije

Održano je 16. natjecanje orača Požeško-slavonske županije na prostoru općine Kaptol koja je ujedno domaćin po treći put. Natjecalo se deset orača u dvije kategorije: 6-ero u kategoriji  orači premetnjaci i njih četiri kao orači s ravnjacima. Uz muške orače vještinu oranja pokazale su i dvije žene: Ivona Majetić i Gabrijela Ciganović. Kako se nekada oralo, pokazala i trojica orača uz pomoć konja, što je ujedno bilo podsjećanje na vremena oranja bez mehanizacije.

Natjecanje je proglasio otvorenim župan Alojz Tomašević, posebno zahvaljujući svima koji su pomogli da se ono održi.

„Šesnaest godina zaredom Slavonija odlučuje pokazati kako najbolje orati slavonsku i hrvatsku grudu, pokazuje kako što su ljudi prije obrađivali svaku stopu ove zemlje konjima, svojim najboljim prijateljima, koji su s njima ratovali i svatovali, umirali i pjevali. Danas su otišli u povijesne prostore, a došla je mehanizacija. Ovim natjecanjem pokazujemo da obiteljska gospodarstva nisu odlučila otići, pogotovo mladi ljudi, otići inatom slavonskog čovjeka ostati i opstati na ovog grudi.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

„Nakon 16 godina vraćamo se u Kaptol, počeli smo na parceli Tomislava Tomića, zatim kod Trenkova i opet dolazimo na ishodište, gdje je sve počelo. Poljoprivreda je ovdje temeljna djelatnost, dakle i oranje, pa se nadam da će mladi orači pokazati svoje znanje, a koji budu najbolji predstavljat će Požeško-slavonsku županiju na državnom natjecanju.“ – rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Natjecanje u novčano pomogli uz Općinu Kaptol, Požeško-slavonska županija, sve ostale općine i gradovi u Županiji te brojne tvrtke čija djelatnost je povezana s poljoprivredom.

Najbolju brazdu s plugovima premtnjacima imao je dugogodišnji ratar i iskusni poljoprivrednik Nikica Marić iz Alaginaca, drugo je mjesto pripalo Ivanu Ivaniki iz Gornjih Emovaca, a treće Josipu Tomaševiću Alilovaca.

Pobjedu s plugom ravnjcima odnio je Miroslav Bartolović iz Alilovaca, na drugom je mjestu Marko Iličić iz Alilovaca, a treće je zauzeo 14-godišnji Patrik Pilaš iz Viškovaca.

Među oračima s konjima najbolje je bila Marija Bralić iz Nove Lipovice kod Čaglina, dok je na drugom mjestu Igor Del Vechi iz Požege, a trećem Zdravko Bičanić iz Emovačkog Luga.

Iskusni poljoprivrednik iz Alaginaca Nikica Marić natjecao se 13 puta do sada na Županijskom natjecanju. Ove je godine odnio prvo mjesto. Uz predsjednik Udruge orača Požeško-slavonske županije Branka Pilaša nagrade i priznanja je uručio načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Pročitano 2102 puta