Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 15 Srpanj 2019 08:05

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetio Marino Selo

U Marinom Selu ispred crkve Sv. Ivana Krstitelja održana je sveta misa na kojoj je sudjelovalo oko 250 okupljenih vjernika iz Marinog Sela, Gaja, Antunovca i okolnih mjesta. Kao poseban gost Marinog Sela misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić uz župnika župa Lipik i Čaglić Joze Zorića te župnika župa Gaj i Antunovac Stjepana Škvorca.

Uoči svete mise Kardinal Puljić odao je počast molitvom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na spomen obilježju na ulazu u Marino Selo, koje je podignuto njegovim žiteljima poginulima u Bleiburgu, križnom putu i domovinskom ratu. To su uz kardinala Puljića učinili i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, delegacija Grada Lipika u kojoj su bili gradonačelnik Vinko Kasana, njegov zamjenik Slobodan Katunar te predsjednik gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić, predsjednik MO Marino Selo Mojo Štimac i Zdravko Crnković, direktor tvrtke „Geoinvest“ iz Sarajeva, koji je rodom iz Marinog Sela.

„Danas nam je iznimna čast, što smo uz Zdravka Crnkovića, našeg čovjeka iz Marinog Sela uspjeli ostvariti gostovanje kardinala Vinka Puljića iz Bosne i Hercegovine. Iako smo priželjkivali da nam kardinal Puljić dođe u Marino Selo za Ivanje, to nije bilo moguće, stoga tim povodom danas ćemo dostojno proslaviti svečanu Svetu misu koju će voditi upravo kardinal Puljić uz Lipičkog župnika Jozu Zorića i Gajskog župnika Stjepana Škvorca.“ - izjavio je Mijo Štimac, predsjednik M.O. Marino Selo prilikom okupljanja vjernika pred kapelicom, razjasnivši okolnosti kardinalova posjeta.

Prije početka svečane euharistije vjernicima i kardinalu obratio se gradonačelnik Lipika Vinko Kasana riječima dobrodošlice te darivajući kardinala Puljića prigodnim darovima rekavši “Posebno mi je zadovoljstvo i čast što vas mogu pozdraviti ispred svih časnih ljudi Grada Lipika i posebno Marinog Sela koji je kroz povijest preživio svega i dobroga i lošega ali nikada nije izgubio vjeru. Želim Vam se zahvaliti i da se ugodno osjećate u Marinom Selu, vaš današnji dolazak će nam svima osnažiti vjeru i kao ljudima i kao vjernicima.“

„Danas vas široka i radosna srca ovdje zajedno s vjernicima dočekujemo i izražavamo vam dobrodošlicu, u ovo malo ali duhom veliko selo koje broji sedamdesetak domaćinstava. U ime svih župljana župe Sv. Katarine želim da se ovdje ugodno osjećate i da nam zaista iz srca onako kako vi najbolje znate, uputite svoju pastirsku riječ. Hvala Vam lijepa i dobrodošli“ bile su riječi pozdrava i dobrodošlice kardinalu Puljiću od strane župnika Stjepana Škvorca.

Od srca se zahvalivši za dobrodošlicu svima koji su ga dočekali, kardinal Puljić započeo je svetu misu ispred više od stotinu godina stare crkve Sv. Ivana Krstitelja u Marinom Selu.

Vinko Puljić rođen je 8. rujna 1945. u mjestu Priječani pored Banje Luke. Teološki studij završio je u Đakovu, gdje je za svećenika Banjolučke biskupije zaređen 29. lipnja 1970. Najprije je tri godine službovao kao kapelan u Banjoj Luci, a potom nekoliko mjeseci kao župnik u župi Sasina kod Ljubije. Nakon toga imenovan je župnikom u župi Ravska gdje ostaje pet godina. U ljeto 1978. preuzima službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu «Zmajević» u Zadru. Devet godina ostaje na toj službi, a potom je župnik u Bosanskoj Gradišci.

Godine 1990. imenovan je vicerektorom Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 7. prosinca 1990., a 6. siječnja 1991. godine Sveti Otac Ivan Pavao II. posvetio ga je u Rimu. Ustoličen je u Sarajevu, 19. siječnja 1991. Papa Ivan Pavao II. 30. listopada 1994. imenovao ga je kardinalom, a u Kardinalski zbor primljen je na konzistoriju 26. studenog iste godine.

Pročitano 3440 puta