Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 15 Srpanj 2019 07:59

Svečana dodjela majstorska diploma za 11 zanimanja

U organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije dodijeljene su diplome za 51 majstora i majstoricu u 11 zanimanja. Diplome su dobili autoelektričari, automehaničari, frizeri, kuhari, natkonobari, pekari, stolari, zidari, autolimari, klesari i fasaderi.

Nove majstorice i majstore s područja Požeško-slavonske, ali i susjednih županija prigodnim su riječima pozdravili predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk, dobitnik prestižnog obrtničkog priznanja “Zlatne ruke” Zvonko Martinović iz Prekopakre , požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Uz negativne trendove koji se odnose na iseljavanje mladih, posebice iz Slavonije, obrtništvo donosi i pozitivne pokazatelje pa je tako krajem 2018. godine bilo 948 obrtnika od čega 276 žena, a sada je 1036 obrtnika i 2584 zaposlena u obrtima te 285 žena kao vlasnice obrta. S današnjim danom u našoj obrtničkoj komori majstorske ispite položilo je 569 majstora. To su državno priznati ispiti i najviši stupanj obrazovanja u strukovnom zanimanju i oni nisu samo uvjet za otvaranje pojedinih gospodarskih djelatnosti i obrta već su i uvjet za dobivanje licence za obrazovanje budućih generacija u srednjim strukovnim školama. Majstori su temelj gospodarskog razvoja jedne države i regije što zorno govori primjer Europe, a nadamo se da će tako uskoro postati i u našoj sredini. Želim da svi vi koji to još niste učinili ubrzo osnujete svoj obrt uz poticajne mjere resornih ministarstava i lokalne samouprave te nastavite i sami obrazovati buduće majstore. – rekao je predsjednik Obrtničke komore Anto Bilobrk.

Sve najbolje i uspješnu obrtničku budućnost poželio je okupljenima i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Čast mi je biti s vama jer vi ste oni koji su odlučili doći do ovih rezultata, sigurno s namjerom da svoje obrte obnovite ili proširite. Grad Požega uvijek je bio grad obrtnika i dobro je čuti i ovakve pozitivne pokazatelje u vrijeme kada je puno negativnosti i kada se govori da ništa nije isplativo raditi. Danas je ovdje puno novih obrtnika koji su zaposlili sebe i druge dokazujući kako je obrtništvo najvitalnija grana gospodarstva. Kako bi obrtništvo bilo uspješnije mora imati poveznicu sa srednjoškolskim obrazovanjem. Drago mi je da se pokrenula reogranizacija obrtništva i kroz školstvo pa ove godine i mladi u obrtničkim zanimanjima imaju subvencije prilikom upisa. I upravo u obrtništvu je sve više interesa mladih, veliki je pritisak za upise, a prije nekoliko mjeseci otvorili smo na našoj Tehničkoj školi i suvremenu automehaničarsku radionicu. Vama sve čestitke i zahvala što ste odlučili ostati i stvarati ovdje u svojoj domovini, a zajedničkim radom možemo puno više postići. - rekao je župan Alojz Tomašević.

Diplomu kao majstorica zidar primila je Katica Egredžija koja je, koliko je poznato jedina žena u Hrvatskoj s položenim majstorskim ispitom tog zanimanja. Majstorima su predstavljene i poticajne mjere Zavoda za zapošljavanje vezane uz samozapošljavanje te stručno usavršavanje kao i mogućnosti koje mladim obrtnicima i tvrtkama nudi Požeški inkubator.

Pročitano 3379 puta