Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 05 Srpanj 2019 13:16

U Lipiku započeo dvodnevni poslijediplomski tečaj o multiploj sklerozi - „MS jučer, danas, sutra“

U konferencijskoj dvorani “Quella“ lipičke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju danas je započeo dvodnevni poslijediplomski tečaj prve kategorije pod nazivom „MS jučer, danas, sutra“. Tečaj je to koji je namijenjen specijalistima i specijalizantima neurologije, psihijatrije i drugih srodnih struka, osobito liječnicima primarne zdravstvene zaštite, hitne medicinske pomoći i obiteljske medicine, kao i svima onima koji se u svom svakodnevnom radu susreću s navedenom problematikom.

„Prije manje od godinu dana, uz suorganizaciju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, i Medicinskog fakulteta Osijek ovdje smo održali dvodnevni poslijediplomski tečaj I. kategorije „Parkinsonova bolest i bolesti pokreta“, a evo, sad ponovno uz iste suorganizatore održavamo još jedan takav tečaj. Usuđujem se reći da je to potvrda da smo položili organizacijski ispit.“, rekao je u uvodnom dijelu ravnatelj lipičke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Darko Kelemen.

„Naziv ovog skupa „MS jučer, danas, sutra“ podsjeća nas da je naša bolnica prije Domovinskog rata, a to postaje i danas, bila vodeća bolnica po broju liječenih pacijenata oboljelih od multiple skleroze. Prošle godine liječili smo 367 pacijenata oboljelih od ove bolesti koji u ukupnoj strukturi svih bolničkih pacijenata u Lipiku sudjeluju sa 16%.“, naglasio je ravnatelj Kelemen i dodao da prema podacima koje su dobili od Saveza društava oboljelih od multiple skleroze, u lipičkoj bolnici se liječi 23% svih oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj. „Ovi podaci bolje govore o našem razvojnom opredjeljenju ka neurorehabilitacijskom, ali i neuroedukacijskom centru za oboljele od multiple skleroze. Broj, izvrsnost i ugled predavača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije potvrda su visoke razine ovog događanja.“, zaključio je ravnatelj.

„Bog nam je dao ovakve izvrsne uvijete, vodu, povoljnu klimu, geografski položaj, a na nama je da to iskoristimo kako bi bilo na korist svim građanima i pacijentima. Ovo je već drugi skup koji se u nepunih godinu dana održava na ovako visoko stručnoj razini i to je jedan pravac kojem Grad Lipik teži, ali i na koji se vraća.“, naglasio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, pohvalivši stručno usavršavanje i napredovanje liječnika lipičke bolnice, napose novih troje liječnika subspecijalista. Ovom je prilikom gradonačelnik istaknuo i želju Lipika da se vrati zdravstvenom turizmu, napomenuvši kako u ovom trenutku u Lipiku ima pripremljenih oko 800 milijuna kuna vrijednih projekata, među kojima je i hotel, te Kursalon i Wandelbahn, srce i duša Lipika, obavijestivši  prisutne da je za to projektna dokumentacija gotova i da su izvori financiranja vrlo blizu.

„Lipik i Pakrac u našoj se Požeško-slavonskoj županiji nalaze na posebnom mjestu i na njih uvijek gledamo s posebnom dozom emocija i senzibiliteta s obzirom na sva ona ratna stradavanja kroz koja su prošli. Stoga nam posebno zadovoljstvo čini to kad se aktiviraju svi potencijali i kad se ovakvi stručni događaji odvijaju upravo ovdje u Lipiku.“, rekao je požeško-slavonski dožupan Vedran Neferović.

U ime organizatora skup je pozdravila prim. prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, a tijekom naredna dva dana u Lipiku će predavanje održati četrdesetak predavača, među kojima će biti i naši domaći stručnjaci poput prim. dr. sc. Senke Rendulić Slivar, prim. dr. Viktora Vidovića, prim. dr. Merisande Časar Rovazdi, dr. Bosiljke Nježić i dr. Kristine Dumančić.

Pročitano 2587 puta