Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 26 Lipanj 2019 08:53

Održana tradicionalna 9. Smotra folklora „Šokačko se kolo vije“

- Slavonija je uvijek pjevala i kad se radilo, ratovalo ili svatovalo, pa neka se Slavonija i večeras veseli – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević otvarajući tradicionalnu 9. Smotru folklora „Šokačko se kolo vije“ koju je organiziralo kaptolačko Kulturno-umjetničko društvo „Ivo Čakalić“, a pokrovitelji su bili Požeško-slavonska županija i općina Kaptol.

Predsjednik kaptolačkog KUD-a Slavko Čakalić pozdravio je sudionike, goste i posjetitelje u Sportskoj dvorani Osnovne škole Vilima Korajca izrazivši posebno zahvalnost obitelji Ivanović koja im je darovala izvornu nošnju ovog kraja ostalu iza pokojnog Ive Čakalića čije ime nosi KUD.

- Došli ste pokazati o čemu svojim radom vodite brigu i što čuvate – kazao je u uvodnoj riječi načelnik općine Kaptol Mile Pavičić uz kojega je bio predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha. Načelnik je pohvalio rad KUD-a i zahvalio na organizaciji ove priredbe posvećene Danu općine i njenog zaštitnika.

Tijekom cjelovečernjeg zanimljivog programa predstavili su se dječja i odrasla skupina folkloraša domaćina, zatim društvo „Lele“ iz mađarskog grada Balatonlele predstaviši se plesovima sjeverne Mađarske, nadalje KUD „Smilje“ iz Slavonskog Broda, KUD Lipik, „Orljavica“ iz Kuzmice imala je svoj drugi nastup nakon osnivanja, te KUD „Josip Šošić“ iz Tenje uz koje je bila i njihova poznata Muška pjevačka skupina „Baće“ višestruki sudionici ovdašnjeg tamburaškog festivala „Zlatni glas zlatne doline“ na kojemu su pobrali i mnogo nagrada. Svi sudionici su se predstavili pjesmama, plesovima i izvornim običajima svojih krajeva, a zajedno sa sviračima na smotri je nastupilo više od 200 folkloraša čije je nastupe publika u dvorani nagradila dugotrajnim pljeskom.

Nakon priredbe tijekom druženja sudionika i gostiju predsjednik KUD-a Slavko Čakalić uručio je sudionicima zahvalnice za suradnji i prigodne poklone.

Pročitano 2385 puta