Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 10 Lipanj 2019 08:04

Održana 37. Smotra slovačkog folklora u Hrvatskoj

Savez Slovaka u našoj zemlji i Matica slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića organizirali su 37. Smotru slovačkog folklora u Hrvatskoj, a pokrovitelji su Požeško-slavonska županija, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i općina Jakšić.

Pozdravne riječi u ime domaćina uputio je predsjednik jakšićke Matice slovačke Pavel Treger.

- Kroz 12 godina rada Matica slovačka je pokazala da čuvaju i njeguju tradiciju svoga kraja, a općina će nastojati više pomagati u daljnjem radu – kazao je pozdravljajući sudionike načelnik Ivica Kovačević.

Nastupilo je petnaestak folklornih skupina matica slovačke iz naše zemlje i to uz domaćine još iz Rijeke, Osijeka, Lipovljana, Zokovog Gaja, Josipovca, Našičkog Markovca, Jelisavca, Iloka, Soljana, Međurića, te Miljevaca, a gosti su im bili članovi Češke besede iz Kaptola.

- Ovaj dio Slavonije su naseljavali mnogi narodi, a tu je primjer odlične suradnje u svakodnevnom životu – istaknuo je u pozdravnoj riječi zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović.

Nastupe su još pozdravili predsjednik Saveza Slovaka u Republike Hrvatske Mirko Vavra, Jan Holić, savjetnik u veleposlanstvu Slovačke i članica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Branka Baksa.

- Slovaci jako dobro čuvaju jezik i kulturu kroz škole, folklor i kazališne skupine, a Matica slovačka Jakšić razveseli srca svih na svojim nastupima – naglasio je otvarajući ovu smotru Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke manjine.

Pročitano 2655 puta