Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 29 Svibanj 2019 08:33

Središnja svečanost 28. obljetnice Hrvatske vojske

U okviru programa obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana HKoV-a, u utorak 28. svibnja 2019. u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija kojoj su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, brojni ministri u Vladi, župan i general Alojz Tomašević, saborski zastupnici, bivši i sadašnji pripadnici Hrvatske vojske, hrvatski ratni vojni invalidi, predstavnici obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata,

Tijekom programa uručena je nagrada „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ najuspješnijim natjecateljima: vojnikinja Mara Pejić kao najbolja pripadnica Hrvatske vojske dobila je samokres HS 2000, dok je skupnik Nikola Knežević kao najbolji pripadnik Hrvatske vojske i pobjednika natjecanja, uz samokres primio i značku „Najspremniji pripadnik OSRH“.

U svom obraćanju predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Dan Oružanih snaga, Dan Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske. „Hvala vam na vašoj službi hrvatskoj domovini. Služite joj časno i samozatajno svakoga dana, kroz obavljanje redovitih zadaća, razvoj sposobnosti i uvježbavanja, kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i kroz pomoć civilnom stanovništvu. Sve ove zadaće stavljamo pred vas s punim povjerenjem, koje u proteklih 28 godina nikada niste iznevjerili“, rekla je predsjednica i istaknula kako rezultati brojnih istraživanja pokazuju da hrvatski narod od svih institucija ima najveće povjerenje upravo u Hrvatsku vojsku.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na početku je rekao: „Slaveći danas rođendan Hrvatske vojske, ovako dostojanstveno i ponosno, čuvamo uspomene i vrijednosti koje su utkane u temelje naše Domovine. Podsjetio je i na dostignuća Hrvatske vojske tijekom njenog nastajanja i rasta istaknuvši: „Način na koji je stvorena Hrvatska vojska jedinstven je u svijetu“.
Također, podsjetio je i na tisućljetni san kojeg su braniteljske generacije i ostvarile plaćajući za slobodu visoku cijenu. „Čuvamo uspomene na njih i vrijednosti utkane u temelje naše Domovine“, rekao je ministar Krstičević.

Izvor: MORH

Pročitano 2509 puta