Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 20 Svibanj 2019 10:04

Udruga građana „Put, istina i život“ iz Ruševa organizirala Forum demokracije

Članovi Udruge građana „Put, istina i život“ iz sela Ruševo organizirali su Forum demokracije. Događaj je to na koje su pozvali i brojne stručnjake i sudionike na forum pod nazivom „Ostati i opstati u Ruševu i okolici“.

Sve sudionike foruma pozdravili su, predsjednica Udruge Andrijana Plavi, dopredsjednik Ivan Brkanović koji je iznio i dugu povijest ovog kraja koji bilježi prvu spomen na Ruševo još 1221. godine te načelnik općine Čaglin, Dalibor Bardač koji je sve sudionike upoznao s današnjim podatcima i referencama općine.

Situaciju u kojoj se danas nalazimo prokomentirao je na forumu poznati hrvatski demograf, prof. dr. sc. Stjepan Šterc: - Konačno smo shvatili da nam je ljudska populacija najvažniji dio prostora društva i da bez stanovnika ne možemo razvijati ni gospodarstvo niti neku drugu djelatnost. Moramo ići na decentralizaciju države, jer je sada još sve centralizirano u ministarstvima, agencijama i ustanovama u Zagrebu. Moramo se složiti da je naše bogatstvo i u iseljeništvu, jer smo sada već treća zemlja u svijetu koja ima više stanovnika izvan zemlje nego u zemlji. Moramo se osloniti na njih i razviti poticajne modele za njihovo uključivanje u gospodarski život Hrvatske. Uvijek je Slavonija imala veliko doseljavanje, a sada je to šokantno obrnuto. Mi moramo shvatiti da svi prostori u državi ne mogu imati jednak porez. Moramo razlikovati poreze po djelatnostima i teritorijalnim jedinicama. Mislim da u ovoj regiji ne mogu imati poreze kao u Zagrebu, jer da se ovdje ljudi zadrže mi ih moramo stimulirati raznim poreznim stopama. Bitno je i da neke djelatnosti s visokim dobitima plaćaju veći porez a ovdje u ruralnim krajevima za poljoprivrednu djelatnost manji porez.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je i osobno dao podršku ovim ljudima koji žele nešto sami za sebe napraviti, a ne čekajući da netko drugi za njih nešto napravi. –Mi se moramo boriti za ovaj bogom dani i prelijep prostor. Moramo sve poduzeti da dademo ovom kraju zamah u razvoju gospodarstva, ali to mora poteći odavde željama i voljom. Ne možemo svoju prehranu rješavati u trgovačkim lancima, nego napuniti naše farme. Ovdje na području općine Čaglin imamo nekoliko projekata kroz koje želimo spojiti obiteljska gospodarstva s turizmom, baštinom i kulturom. Ovdje kroz EU projekte moramo ovdje zaustaviti iseljavanje i dovesti stanovnike koji će ostati – istakao je župan Alojz Tomašević, koji pozdravlja i ovu mjeru decentralizacije vlasti, jer se državna uprava stavlja pod nadležnost županija. Ova financijska decentralizacija poreza na dohodak ove godine općinama, gradovima i županiji donijela je novih 72 milijuna kuna za značajnije potpore našem razvoju. Općine, gradovi i županija žele preuzeti odgovornost razvoja ali uz dodatnu financijsku decentralizaciju. Dobili smo sada pravo odlučivati i od raspodjeli državne poljoprivredne zemlje. Teško je kada netko u Zagrebu, tko nema potpuni uvid u našu situaciju odlučuje o nama birokratski potezom pera. Model fiskalne decentralizacije i PDV-a bi trebao biti model, jer sada velike tvrtke posao rade kod nas, koriste naše resurse, a svi porezi odlaze u Zagreb gdje imaju sjedište.

Zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović, koji je i stanovnik općine Čaglin zdušno se bori za ovaj kraj i podržava sva pozitivna kretanja.

Pročitano 2474 puta