Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 20 Svibanj 2019 08:08

Članovi Češke besede održali “Prijateljsko druženje Kaptol 2019.”

“Češka beseda” Kaptol i ove je godine okupila članove sličnih kulturnih društava Čeha na tradicionalnoj manifestaciji “Prijateljsko druženje Kaptol 2019.”Na druženje je pozvano i domaće kulturno-umjetničko društvo “Ivo Čakalić”. Sve njih, tradicionalno okupljene u kaptolačkom Vatrogasnom domu, kratko je pozdravio i zaželio dobru zabavu predsjednik “Češke besede” Zdenko Tauš.

-Ovu smotru organiziramo jer je to jedan dobar način da se odužimo onima kod kojih mi idemo na nastupe. Sad je ovo prilika da i mi njih ugostimo i da se držimo, ovo je već četvrta godina da organiziramo ovakvo druženje – rekao je prije početka programa Zdenko Tauš.

U cjelovečernjem programu kaptolačka „Češka beseda“ predstavila se mješovitom pjevačkom skupinom uz pratnju glazbenog sastava „Bohemia“ pod ravnanjem Goran Hruške, te folklornom sekcijom, a zatim su izvodeći češke pjesme nastupili mješovita skupina „Češke besede“ iz Slavonskog Broda i također takva skupina „Češke besede“ iz sela Šibovac pokraj Daruvara.

Folkloraši i tamburaški sastav kaptolačkoig KUD „Ivo Čakalić“ izveli su izvorne običaje svoga kraja odjeveni u drevne nošnje tog područja.

Naposljetku, nastupilo je najbrojnije društvo „Češka beseda“ iz Prekopakre sa velikom skupinom u kojoj je bila mješovita pjevačka grupa, glazbeni sastav i brojna folklorna skupina, a predstavili su se pjesmama i običajima svoje pradomovine.

- Zahvala na vašem trudu da čuvate identitet i običaje svoga naroda, a tako doprinosite multikulturalnosti naše zemlje – kazao je na kraju programa u pozdravnom govoru zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović te najavio daljnju potporu županije ovakvim aktivnostima.

Domaćini su sudionicima programa dodijelili priznanja za nastup i sjećanje na  ovu ugodnu večer sa zajedničkim druženjem više desetaka svirača i folkloraša.

Pročitano 2574 puta