Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 13 Svibanj 2019 09:00

Svečanom akademijom Gimnazija u Požegi obilježila 320 godina postojanja

Gimnazija u Požegi  proslavila je 320- tu godinu svog postojanja. Program jubilarne obljetnice bio je posvećen bogatoj povijesti te postignućima ovjenčanoj sadašnjosti kao čvrstima temeljima za budućnost. Obrazovna ustanova s bogatom tradicijom, Gimnazija u Požegi, priznata je i poznata u Hrvatskoj i šire, a njezini brojni učenici i profesori u 320 godina ostavili su dubok trag u svim segmentima nacionalnog bića. Na tradiciju i povijest Gimnazije podsjetila je ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić pozdravljajući na svečanoj akademiji u Gradskom kazalištu Požega nazočne učenike, profesore i uzvanike.

“20. lipnja 1877. godine ban Ivan Mažuranić na otvaranju nove gimnazijske zgrade zaželio je Gimnaziji: “Neka uspijeva na razvoj i napredak znanosti uopće i napose na ponos grada Požege i njegovo stanovništva kao i cijele hrvatske domovine.” A 21. lipnja 1891. prilikom blagoslova gimnazijske zastave kuma Marija Rainer izrekla je želju: “Mladež koja se ovdje odgaja neka napreduje u znanosti i krjeposti”. Ove želje davno izrečene, ostvarile su se i mogu se zaželjeti i danas, za sve buduće generacije gimnazijalaca koje će pohađati našu školu, jednu od najstarijih obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj,” rekla je ravnateljica podsjećajući kako Gimnazija u svojim dnevnicima čuva poznata imena učenika i profesora poput Antuna Kanižlića, Vjekoslava Babukića, Franje Cirakija, Miroslava Kraljevića, Janka Jurkovića, Josipa Eugena Tomića, Otona Kučeru, Dragutina Lermana, Julia Kempfa, Matka Peića, Emila Roberta Tanaja, Bože Udovičića i mnogih drugih.

Gimnaziju danas pohađa 399 učenika u programima Opće, Prirodoslovno-matematičke i Jezične gimnazije te 60 učenika Glazbene škole. U Gimnaziji je zaposleno 69 djelatnika, ono čime se mogu pohvaliti je jedna od najneobičnijih i najljepših školskih zgrada u Hrvatskoj u koju Gimnazija smještena 2009. godine i koja arhitektonski i opremom omogućava nastavu u jednoj smjeni, brojne izvannastavne aktivnosti te kreativno i nadahnjujuće ozračje. Kao posebnost izdvaja se Školski muzej i Zvjezdarnica na tragu čuvenog profesora Otona Kučere koji je s gimnazijalcima davno radio prva astronomska promatranja. No, najviše se ipak ponose svojim učenicima.

Sve nazočne u ime osnivača, Požeško-slavonske županije, pozdravio je župan Alojz Tomašević koji je naglasio važnost prenošenja povijesti i tradicije Gimnazije, ali i cjelokupne povijesti našeg kraja, kako bi mlade i buduće generacije znale cijeniti i ponositi se onime što imaju.

Pozdravne riječi uputio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Željko Glavić te pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin.

Pročitano 2114 puta