Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 09 Svibanj 2019 09:12

Otvorenje Reciklažnog dvorišta u gradu Požegi

Otvorenju Reciklažnog dvorišta u Požegi, drugog kao takvog u Požeško-slavonskoj županiji uz brojne uzvanike, goste i domaćine, nazočni su bili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, direktor Komunalca Požega Ante Bekić, gradonačelnici i načelnici s područja županije, brojni drugi predstavnici ustanova i institucija te oni iz društvenog i gospodarskog života. 

Reciklažno dvorište u Požegi, projekt vrijedan više od 5 milijuna sufinancirano 85 posto sredstvima EU, nalazi se u odvojku Industrijske ulice, u kojem će se moći odložiti 48 različitih vrsta otpada, putem kojeg će se uvesti novi način gospodarenja otpadom na području grada Požege.

- Ovo je dugoočekivani civilizacijski doseg. Svjesni smo da na samo na dobrim i zdravim temeljima zaštite okoliša naš grad i sva prigradska naselja mogu graditi uspješnu budućnost. To je blago koje smo posudili od svojih predaka, a koje trebamo čuvati i razvijati za našu djecu. Grad Požega zahvaljuje ministarstvu što je prepoznalo ovaj projekt i što je on zaživio. Od danas svi naši građani mogu zbrinjavati otpad na kvalitetan i odgovoran način jer sada nema više niti jedan razlog da se otpad odbacuje u prirodu, i to otpad koji može biti vrijedna sirovina. Ovo je rezultat truda ne samo Grada Požege već i resornog ministarstva i Vlade RH jer samo u zadnjih pet godina Grad Požega uprihodovao je stotinu milijuna kuna bespovratnih sredstava za vrijedne projekte. Potrudit ćemo se dodatno da kroz edukaciju razvijamo svijest te ovo Reciklažno dvorište doista zaživi na najbolji i najučinkovitiji način – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

O tome da je sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj velik zadatak za sve nas koji može funkcionirati samo ako svi na njemu radimo, nešto je više rekao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić dodajući kako je naša ekonomija naslonjena na turizam te kako je nužno Lijepu našu sačuvati lijepom, ali i čistom.

- Reciklažna dvorišta kao jedan od segmenata ukupnog sustava gospodarenjem otpadom vrlo su važna, a iz Europske unije financirali smo posljednje dvije godine 142 ovakva projekta. Ovo vrijedno pet milijuna kuna koje je EU sufinancirala s 85 posto pokazatelj je uspješne alokacije i korištenja europskih sredstava. Čestitam Gradu Požegi i Komunalcu na uspješnoj realizaciji ovog projekta, ali i na svim onim projektima koje su Grad Požega i Požeško-slavonska županija realizirali u posljednjih nekoliko godina. Svaki takav projekt znači povećanje životnog standarda naših građana, ovdje konkretno kroz učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom.– rekao je ministar Ćorić.

Reciklažno dvorište prostire se na površini od 3.493 kvadratna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2.714 kvadratnih metara. Građani će na reciklažno dvorište moći odložiti 48 različitih vrsta otpada potpuno besplatno, od glomaznog otpada, otpada iz kućanstva, zelenog otpada, motornih ulja, gotovo sve što postoji u jednom kućanstvu i oko njega.

- Projektirani kapacitet je godišnje oko 800 tona otpada, a time će se postići i daleko veće količine odvojenog skupljenog otpada te smanjiti odlaganje otpada na način kako se to sada radi. Dvorište mogu koristiti svi korisnici sustava odvoza otpada, uz osobnu iskaznicu te uz prethodno odvajanje otpada kako bi ga u dvorištu samo odložili u odgovarajuće spremnike. Sankcije nisu predviđene, želimo ljude ponajprije educirati, dati im potrebne informacije i sigurni smo kako će vrlo brzo veliki broj građana koristiti ovo dvorište – rekao je direktor Bekić.

Prvi korisnici, na otvorenju Reciklažnog dvorišta, odvajajući plastiku, bili su mališani požeškog Dječjeg vrtića dajući tako poticaj i odraslima.

Pročitano 2937 puta