Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 07 Svibanj 2019 13:37

Početna konferencija energetske obnove Područne škole u Ruševu

Danas je u Općini Čaglin u Ruševu održana početna konferencija za projekt Energetska obnova zgrade Područne škole Ruševo, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin.

Projektom energetske obnove toplinski će se izolirati vanjski zid, povećat će se toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se postojeća vanjska stolarija te će se unutarnja rasvjeta zamijeniti energetski učinkovitijom. Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 70,67% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B.

Osim građevinskih radova, financirane su i usluge izrade projektne dokumentacije, projektantskog nadzora, stručnog nadzora građenja, koordinatora zaštite na radu, provedbe energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata, promidžbe i vidljivosti te upravljanja projektom i administracije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u listopadu 2018. godine, a na početnoj konferenciji potpisani su ugovori o izvođenju radova s izvođačem Konstrukt Požega d.o.o. te stručnim nadzorom građenja s Zajedničkim projektantskim ured d.o.o.. Završetak radova se očekuje do kraja rujna ove godine, a završetak cijeloga projekta do kraja ove godine.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Regionalnog koordinatora Panora koja je istaknula kako je ovo treća područna škola u općini Čaglin te deseti projekt energetske obnove u Požeško-slavonskoj županiji.

- Ukupna vrijednost svih projekata je oko 72 milijuna kuna, a kada dodamo projekte koji su još uvijek u tijeku ili su završeni, u ovom trenutku imamo oko 100 milijuna kuna vrijednosti projekata energetske obnove na našim školama i drugim javnim ustanovama kojima je osnivač županija. Ostvarili smo jedan lijepi broj projekata i ovo je još jedan u nisu koji će vjerujem biti uspješno završen kao i svi prije njega – rekla ravnateljica.

Načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač izrazio je svoje zadovoljstvo kao načelnik općine u kojoj se trenutno provode razne obnove i ovo je još jedna u nizu koja će pridonijeti boljem standardu života stanovnika općine te je poželio sreću izvođačima radova i svima koji sudjeluju na projektu.

Zamjenik župana Željko Jakopović napomenuo je kako županija radi na tome da se sve područne škole obnove i postignu energetsku učinkovitost te standard za bolje obrazovanje.

- Mi kao djelatnici županije podržavamo i borimo se u smjeru da na ovom prostoru bude organizirana primjerena prije svega zdravstvena zaštita, a nakon toga odgoj i obrazovanje. Nedavno je završen i vrtić u Čaglinu, a samim time ove obnovljene područne škole će pridonijeti za što bolji nastavak obrazovanja i života djece.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 449.423,69 kn, a ostatak financira Požeško-slavonska županija.

Pročitano 2503 puta