Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 06 Svibanj 2019 07:41

Održani 7. Dani češke kulture u Bjeliševcu

Dane češke kulture u Požeško-slavonskoj županiji Češka beseda Bjeliševac organizirala je po 7. puta, zajedno s Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Požeško-slavonske županije i grada Kutjeva. Priredba je održana u njihovom domu koji je prije nekoliko godina obnovljen uz pomoć Republike Češke, Saveza Čeha, Požeško-slavonske županije i grada Kutjeva kojem pripadaju teritorijalno.

Nositelj kulturnog i društvenog života je društvo Češka beseda Bjeliševac koja je osnovana 1933. godine, za vrijeme ratova rad društva je stao, a u Republici Hrvatskoj društvo su obnovili 2000. godine. U besedi je gotovo cijelo selo, a imaju članova i iz drugih naselja te beseda danas broji 120 članova. Dobro rade i vrlo često nastupaju s Mješovitom pjevačkom skupinom koja pjeva češke pjesme na češkom jeziku, a imaju i folklornu sekciju te dječji folklor.

- Kultura Čeha u našoj zemlji je prepoznatljiva, kroz povijesti dva naroda su imala mnogo zajedničkih sadržaja i suradnje ne samo u oblasti kulture, a nadam se da će vaši mladi nastaviti čuvati kulturu i tradiciju Čeha – istakao je pozdravljajući skup zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović.

Pozdravne riječi ispred domaćina uputila je gostima i uzvanicima Alenka Hruška, predsjednica Češke besede u Bjeliševcu.

- Budite veseli i puni radosti jer imate što pokazati, a ova manifestacija potvrđuje dobar rad čeških manjinskih udruga u našoj zemlji – kazao je saborski zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek.

Članovi čeških beseda iz ova četri mjesta izveli su sadržajan program predstavivši se plesnim, folklornim, pjevačkim i dramskim sadržajima tako da su nastupile njihove folklorne, mješovite, muške i ženske pjevačke skupine, zatim glazbenici, te plesne i dramske grupe.
Uz to svoje stihove čitala je pjesnikinja Mira Šulc iz Jakšića, koja je rođenjem Čehinja iz Bjeliševca.
Organizatori su sudionicima Dana češke kulture dodijelili zahvalnice za ove nastupe.

Pročitano 2623 puta