Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 02 Svibanj 2019 08:09

Završna konferencija projekta ,,Dom zdravlja – centar zdravlja''

U velikoj vijećnici zgrade županije održana je završna konferencija projekta Dom zdravlja – centar zdravlja. Projekt koji je započeo 01. studenog 2016. godine, a tijekom 30 mjesečnog provođenja Požeško-slavonskoj županiji kao korisniku i Domu zdravlja Požeško-slavonske županije kao partneru, provođenje projekta donijelo je nova unapređenja kvalitete pružanja primarne zdravstvene zaštite na cijelom području županije. Uloženo je u infrastrukturu i opremu pružatelja primarne zdravstvene zaštite u ukupno šest zgrada domova zdravlja u gradu Požegi, Pakracu, Lipiku i općini Velika. Ukupna vrijednost ulaganja je 5,85 milijuna kuna, od kojih su bespovratna sredstva Europskih fondova 4,96 milijuna kuna uz sufinanciranje županije s 15%. Tehničku podršku projektu pružila je Regionalna razvojna agencija Panora.

Sudionike završne konferencije pozdravili su i o projektu istakli zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, direktorica Regionalnog koordinatora razvoja Panora Senka Horvat, direktor Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki, a više o projektu govorila je stručna suradnica na projektu Ljubica Novak uz audio vizualnu prezentaciju cijele provedbe projekta Dom zdravlja – centar zdravlja.

- Što je briga prema bolesnima, nemoćnima i potrebitima veća – društvena zajednica je naprednija i progresivnija. Bilo je teškoća u provedbi, ali uz razumijevanje svih dionika uspjeli smo doći do rezultata koji nas sada sve čini ponosnima. Rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je zahtjevan, težak, odgovoran i kompliciran u svakom aspektu rada medicinske struke. Ali, prvo mjesto kada je u pitanju zdravlje temeljne jedinice društva – obitelji na koji ćemo se svi obratiti jest naš obiteljski liječnik ili doktor dentalne medicine – naglasio je u svom obraćanju Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja nastavljajući kako je u sklopu projekta „Dom zdravlja-centar zdravlja“ realizirana nabavka 282 različite medicinske opreme i infrastrukturno uređeno šest objekata.

- Ovako veliki opsežan projekt nije lako provesti, puno je bilo objekata, puno osoba koje sudjeluju, no zajedno smo uspješno došli do kraja. Svi smo mi korisnici usluga doma zdravlja i zadovoljstvo je kad znamo da dolazimo u ljepše prostore te da liječnici imaju bolje uvjete za još kvalitetniju uslugu – rekla je ravnateljica Senka Horvat.

Infrastrukturnim radovima i novom medicinsko-tehničkom opremom zdravstvenim radnicima osigurani su primjereniji uvjeti rada, a pacijentima je osigurana kvalitetnija primarna zdravstvena zaštita s više dijagnostičko-terapijskih postupaka. Provedbom projekta uvedena je nova usluga u ordinacije primarne zdravstvene zaštite, pribavljeno je 275 komada nove opreme, različite vrste opreme vrijedne 3,76 milijuna kuna. Poboljšanje rada direktno su dobili 40 zaposlenika Doma zdravlja i 8 koncesionara u ambulantama, a upućivanja pacijenata u bolnice smanjena su za 15%. Aktivnostima projekta doprinijelo se i jednakim mogućnostima i pristupačnosti zdravstvenih usluga za sve stanovnike, jer su postavljene ploče s uputama i obavijestima na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne osobe, a provedena je i edukacija o provođenju ravnopravnosti i nediskriminaciji.

Ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki naveo je da se provode još neki projekti, kao izgradnja Zdravstvene stanice u općini Čaglin, energetske obnove zgrada zdravstvenih stanica u općinama i gradovima te najavio da je ovo samo jedan u nizu i novih planiranih projekata u kojima će sudjelovati Dom zdravlja PSŽ i dalje unapređivati kvalitetu pružanja primarne zdravstvene zaštite svim stanovnicima.

- Hvala svim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što su imali razumijevanja za sve što projekt nosi ali i na tome što ćete korištenjem ove nove opreme biti na korist svakom žitelju ove naše županije. Hvala svima koji ste na bilo koji način pomogli da ovaj naš vrijedni projekt realiziramo na korist svih onih koji su u potrebi za zdravstvenom zaštitom – zaključio je Višaticki.

Pročitano 3140 puta