Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 18 Travanj 2019 08:29

Završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Učeničkog doma Srednje škole Pakrac

U Učeničkom domu Srednje škole Pakrac održana je završna konferencija projekta energetske obnove. Osmi je to realizirani projekt energetske obnove na području Požeško-slavonske županije, od ukupno 12 odobrenih projekata u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Projektom energetske obnove povećana je toplinska zaštita vanjskoga zida s unutarnje strane na pročelju zgrade koji je dio kulturno-povijesne cjeline te s vanjske strane ostatka zgrade, povećana je toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora i stropa prema negrijanom prostoru, te je zamijenjen dio vanjske stolarije. Uz građevinsko-obrtničke radove projektom su sufinancirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektor za energetsku učinkovitost.

Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 50,64% te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 58,52% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.239.755,20 kn, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano do 732.224,72 kn. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi dio troškova za aktivnosti partnera na projektu, u iznosu do 4.411,78 kn. Škola se uz pomoć Regionalne razvojne agencije PANORA (sadašnjeg Koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije) prijavila na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisan od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Na navedenom Pozivu je osigurano do 362.299,64 kn vlastitih sredstava, čime je za Požeško-slavonsku županiju kao osnivača Škole preostalo za osigurati 140.819,06 kn.

Ravnatelj Srednje škole Pakrac Dario Čilić ovom je prilikom zahvalio svim sudionicima projekta i pri tome je naglasio kako će dovršetkom samog projekta, izuzev kvalitetnijeg prostora za ugodan boravak korisnika, biti smanjeni mjesečni računi za energente, a to će pak ostaviti prostora za podizanje nekih drugih standarda.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije - PANORA Senka Horvat istaknula je kako je naša županija vrlo aktivna kad su u pitanju projekti energetske obnove, napomenuvši kako trenutno imamo, što se tiče završenih, ali i onih koji su u provedbi, gotovo 170 milijuna kuna vrijednosti projekata energetske obnove.

Zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović rekao je da uspješnost ovog projekta odraz odgovornosti i brige koju naša županija pokazuje prema objektima, odnosno prema ustanovama kojima je osnivač. Također je iskazao zadovoljstvo time što županija posljednjih godina postiže iznimne rezultate u energetskoj obnovi obrazovnih objekata, istaknuvši da će se to dogoditi i s objektima na području zdravstva, što je značajan pokazatelj da se skrbi o svim područjima, ali i svim kategorijama stanovnika.

„Požeško-slavonska županija četvrta je u Republici Hrvatskoj kad je se promatra korištenje sredstava fondova EU po glavi stanovnika.“, naglasio je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, pozdravivši ovakva, ali i slična ulaganja, dok je voditeljica Odjela za stambeno-komunalne poslove Grada Pakraca Marija Čar čestitala svi sudionicima na uspješno završenom projektu.

Pročitano 2250 puta