Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 17 Travanj 2019 09:01

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem župan potpisao ugovore za Centar kompetentnosti i za razvoj ciklo turizma

Domaćin 8.sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, bila je Nova Gradiška. Uz predstavnike Vlade Republike Hrvatske sjednici su nazočili i župani pet slavonskih županija – župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, Danijel Marušić ispred Brodsko posavske županije,  župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Virovitičko podravske županije Igor Andrović i župan Vukovarsko srijemske županije Božo Galić. Nastavak je to dvogodišnje suradnje Vlade i jedinica regionalne i lokalne samouprave s ciljem razvoja Slavonije, Baranje i Srijema.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je do sada ugovoreno 9,7 milijardi kuna kad je riječ o omotnici za Slavoniju, Baranju i Srijem od ukupno dostupnih 18,5 milijardi kuna. "Pred nama je nešto manje od 9 milijardi za ugovoriti. Projekt ide dobrim tempom i ovaj visoki angažman koji pokazujete jako je dobar", kazao je.

Vlada je u makroekonomskom pogledu u ove dvije i pol godine ostvarila nekoliko bitnih ciljeva - "Izašli smo iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka, a odmah nakon usvajanja odluke o Savjetu za Slavoniju prije par tjedana – izišli i iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža", istaknuo je Plenković, dodavši da je ubrzo nakon toga, jedna od tri svjetske agencije za kreditni rejting, Hrvatsku vratila na razinu investicijskoga kreditnog rejtinga.

Predsjednik Vlade posebno je apostrofirao nazočnost ministra turizma na sjednici Savjeta, napominjući da će slavonske županije ove jeseni biti zajednički domaćin Dana hrvatskoga turizma. Poručio je da je to još jedna poruka koliko je važno da razvoj kontinentalnog turizma bude u fokusu, doprinoseći onoj gospodarskoj grani koja je u mnogim aspektima pokretač hrvatskoga gospodarstva.

Predsjednik Vlade na kraju je izrazio uvjerenje da će Vijeće za regionalni razvoj koje će se uskoro oformiti u provedbi zakona o regionalnom razvoju, dodatno povezati sve projekte i pomoći da se ostvari kvalitetna kohezija rada na regionalnom razvoju.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izvijestila je da je od zadnje sjednice Savjeta ugovoreno 1,23 milijarde kuna novih projekata.

"Zahvaljujući tom projektu 575 slavonskih poduzeća dobiva potpore iz EU fondova, dodijeljeno je 2.468 stipendija, izgrađeno 645 kilometara kanalizacijske mreže u gradovima i općinama, dok je aktivnim mjerama zapošljavanja obuhvaćen velik broj građana, među kojima i 8.417 mladih do 29 godina", izvijestila je ministrica.

Predstavila je  i dosad učinjeno u programima dodjele bespovratnih sredstava tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kao i programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne reintegracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Taj program, rekla je, proširuje se i na gradove Pleternicu, Novu Gradišku, Slatinu i Đakovo te brojne općine uz rijeku Savu.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izvijestio je kako je ove godine kroz Projekt Slavonija službeno završen i prvi program - multifunkcionalna poljoprivredna hala na području Virovitičko-podravske županije.

Od ostalih postignuća naveo je posebne programe potpore za proizvođače šećerne repe, a s obzirom na negativne trendove u stočarstvu te posebice mljekarstvu, istaknuo je i 195 milijuna kuna vrijedne potpore za iduće tri godine vezane uz kupnju i uzgoj junica. Izdvojio je i novi natječaj za sustav navodnjavanja, naglasivši da će sve što se prijavi s područja Slavonije biti isplaćeno 100 posto.

Ministarstvo poljoprivrede osigurat će stipendije od po deset tisuća kuna za sve studente poljoprivrednih smjerova na visokoobrazovnim institucijama s područja Slavonije, a u tijeku je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za izgradnju hladnjača, od kojih se osam nalazi području slavonskih županija, a s 90 do 100 posto će ih financirati Ministarstvo.

Po prvi put u deset godina, naglasio je ministar Tolušić, postoje pozitivni pokazatelji u sektoru poljoprivrede u smislu rasta izvoza poljoprivrednih proizvoda koji trenutno raste dvostruko brže od uvoza, a raste i vrijednost poljoprivredne proizvodnje i doseže 17 milijardi kuna, što je 9 posto više u odnosu na 2015. godinu.

Nakon sjednice Savjeta potpisani su ugovori za 18 projekata ukupne vrijednosti 422.686.059,76 kuna, na područjima svih pet slavonskih županija. Gradonačelnik Nove Gradiške sa ministrom državne imovine potpisao je ugovor o darovanju 50 hektara zemljišta Industrijskom parku za proširenje zone te za zgradu „Varteksa“ u ulici Slavonskih graničara, prostor čije će uređenje započeti već kroz desetak dana. Brodsko posavska županija, u obliku ugovora o potporama temeljem programa razvoja ciklo turizma na kontinentu u 2019., koji je, s prvim čovjekom ministarstva turizma, potpisao župan Danijel Maršić. Isti ugovor potpisao je i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, uz ugovor o Centru kompetentnosti za kojeg kaže da je - posebno ponosan jer riječ je o projektu koji spaja gospodarstvo i znanost i predstavlja ulaganje u ono najvrjednije što imamo, a to su mladi ljudi.

Nakon Nove Gradiške domaćin slijedećoj 9. sjednici Savjeta bit će Grad Orahovica.

Pročitano 1903 puta