Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 17 Travanj 2019 09:00

Obilježen Dan Brodsko-posavske županije

Jučer je održana  svečana sjednica Županijske skupštine povodom Dana Brodsko-posavske županije. Svečanoj sjednici nazočili su premijer Andrej Plenković, ministrica Gabrijela Žalac, ministar Gari Capelli i Darko Horvat, general Mladen Markač, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, župani i predsjednici skupština drugih županija, gradonačelnici i načelnici s područja Brodsko-posavske županije.

Nakon što je sjednicu svečano otvorio potpredsjednik Županijske skupštine Dubravko Kolundžić, okupljenima se obratio i župan Danijel Marušić predstavivši sve do sada učinjeno u području, gospodarstva, poljoprivrede, školstva i infrastrukture, posebno naglasivši važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem - "Ovo je, doista, prva Vlada Republike Hrvatske koja je uvidjela, a potom i djelima pokazala, da Slavonija treba dodatnu pomoć u razvoju i sustizanju razvijenih dijelova Hrvatske. Svjedoči tomu i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kojim se pokreće ubrzani razvoj ovog dijela naše domovine", kazao je okupljenima župan Danijel Marušić.

U sklopu svečane sjednice zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama dodijeljena su županijska priznanja i nagrade. Plakete Brodsko posavske županije dodijeljene su Udruzi Sikirevački motivi, Državnom arhivu Slavonski Brod, tvrtci Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti dislocirani studij u Slavonskom Brodu i Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Godišnju nagradu Kovanica od zlata dobili su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ilija Šarčević iz Sikirevaca, zatim Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan Pospišil iz Starog Petrovog Sela,Dunja Vanić, Zlatko Bunjevac, Ivo Đogaš, Karlo Trlin, Damir Ocvirek, Ivan Kuprešak.

Povelje zahvalnosti Brodsko-posavske županije dobili su Mario Mandžukić i Ivica Olić za osobite sportske rezultate i doprinos promociji Brodsko-posavske županije

Zlatni grb, nagradu za životno djelo dobio je prof.dr.sc. Bojan Jelaković, za izniman doprinos i postignute rezultate u razvoju zdravstvene djelatnosti, osobito u istraživanju i otkrivanju uzročnika endemske nefropatije te se obratio u ime dobitnika:

"Ponosan sam i polaskan. Ovo je neočekivano priznanje, ali ne samo meni, nego cijelom timu koji je radio na problemu koji je obilježavao brodska sela. Radi se o nefropatiji ili, kako su ga zvali, nefritisu. Šezdeset godina je trajala borba i nastojanje da se otkrije uzročnik, a to je biljka Aristolochia clematitis ili vučja stopa, poznata i kao vučja šapa. Nasreću, uspjeli smo oformiti tim stručnjaka koji je riješio enigmu i maknuo stigmu s naših sela. Veliku su tu ulogu imali brodski stručnjaci, ali je to veliko otkriće i za svjetsku znanost" - kazao je Jelaković u ovoj prigodi.

Pročitano 2789 puta