Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 15 Travanj 2019 08:37

Izborna skupština udruge Kutjevački vinari

Udruga Kutjevački vinari ovog vikenda održala je svoju redovnu izbornu skupštinu. U protekloj godini udruga je organizirala Festival graševine sa ocjenjivanjem vina i simpozijem o toj sorti, obilježili su Martinje i Vincelovo u Kutjevu na Trgu Graševine, pripremili niz projekata od kojih je dio u provedbi među kojima je najznačajniji „Klonska selekcija graševine“, dajući četiri klona na tržište, a ove godine stižu i novi cijepovi. Imali su stručne izlete, ostvaruju suradnju sa nizom udruga i institucija uključujući visoko i srednje obrazovanja te znanosti, a priprema se gradnja Kuće vinara. Dopredsjednik Udruge Krunoslav Sontaki najavio je za ovu godinu nastavak sličnih aktivnosti te pripremu da Kutjevo bude regionalni centar za senzorno ocjenjivanje vina, također su na skupštini najavili i ovogodišnji Festival graševine za 31. svibnja kada će se održati simpozij na temu vinskog turizma, a proglasiti će rezultate ocjenjivanja vina te proglasiti šampione. Na skupštini uz članove bili su i broji gosti, dogradonačelnik Kutjeva Ivica Malnar, zamjenik župana Željko Jakopović i Pročelnik Poljoprivrednog odjela požeškog Veleučilišta mr. Josip Mesić i drugi.

- Bez zajedničkog djelovanja udruge, Kutjeva d.d. i svih drugih nema iskoraka pa trebamo biti jedinstveni, a neophodno je zaštititi geografsko porijeklo i autohtonost graševine - istakao je pozdravljajući skup zamjenik župana Željko Jakopović te zatražio angažiranje u projektu Svijet graševine, a dodao je da je sa Hrvatskim šumama dogovoreno uklanjanje zapuštenih površina radi sprečavanja širenja zlatne žutice.

Članovi su ponovno za predsjednika udruge izabrali Ivana Grgića, kao i novi Upravni odbor. Nakon skupštine tvrtka Kokot agro organizirala je stručno predavanje o suvremenom pristupu gnojidbi vinove loze.

Pročitano 2235 puta