Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 12 Travanj 2019 09:25

Održana Svečana sjednica Županijske skupštine

Svečanu sjednicu Županijske skupštine povodom Dana Požeško-slavonske županije otvorila je i sve nazočne goste i uzvanike pozdravila predsjednica Josipa Miličević. Ona je uputila zahvalu požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, na predanom radu za boljitak županije i njenih mještana.

- Ova Svečana sjednica prilika je da se osvrnemo na proteklu godinu i na sve što je učinjeno kao i prilika da se oda priznanje pojedincima, ustanovama i gospodarskim subjektima. Svima se zahvaljujem, posebno županu, njegovim zamjenicima, vijećnicima Županijske skupštine, svim zaposlenicima u županiji, gospodarstvenicima i svakom pojedincu koji je u bilo kojem segmentu našeg društva dao svoj doprinos i predano radio za boljitak naše županije i njenih žitelja. Osjećam odgovornost sa svim kolegama vijećnicima kao predsjednica Županijske skupštine boriti se za prosperitet našeg kraja, razvoj županije i dobrobit naših sugrađana. Vodimo brigu o djeci, mladima i starima, nemoćnima, potrebitima, javnom dobru, pronatalitetnoj politici, prometnicama, o zdravlju i obrazovanju naših sugrađana, očuvanju kulturnih i povijesnih vrijednosti te ravnomjernom razvoju svih dijelova naše županije. Podržavamo i sve projekte koji su od interesa za našu županiju, a po njihovoj realizaciji nastojimo biti vjetar u leđa našem županu. Izuzetno sam ponosna na dobru atmosferu koja vlada u Županijskoj skupštini, političku zrelost i odgovornost svih vijećnika. Puno toga je napravljeno, puno nas posla još očekuje – rekla je pozdravljajući sve goste i uzvanike Josipa Miličević, predsjednica Županijske skupštine.

Uz vijećnike Županijske skupštine, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, gradonačelnike i načelnike s područja Požeško-slavonske županije, predstavnike institucija i ustanova, brojne gospodarstvenike na Svečanoj sjednici su bili nazočni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, njen savjetnik Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Vlade RH, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Dragan Jelić, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik požeškog biskupa, generalni vikar Požeške biskupije msgr. Josip Krpeljević, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković, zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić i drugi.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pozdravivši sve prisutne u svom se obraćanju također se osvrnuo na brojne ostvarene projekte kao i one koji su u planu za ostvarenje.

- Kao i svake godine, i ove smo se okupili na Dan naše županije i njezinu 26. obljetnicu. Požeško – slavonska županija ove godine bilježi 809. godina od prvog spomena. Kroz svoju dugu tradiciju naša županija prošla je brojna turbulentna razdoblja koja su je obilježila i ostavila traga, ne samo na vizurama građevina, nego i na samom mentalitetu naših ljudi, koje krasi onaj istinski slavonski ponos. Neizbrisiv trag u sveukupnoj hrvatskoj povijesti ostavili su velikani naše županije u kulturnom, gospodarskom, znanstvenom i javnom životu. Tu posebno mjesto zauzimaju oni koji su svoje živote utkali u domovinu u kojoj danas živimo, suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Stoga im i na današnji dan iskazujemo posebnu čast i pijetet, suosjećajući sa njihovim obiteljima. Požeško – slavonska županija ima ogromne mogućnosti za razvoj od poljoprivrede, prehrambene, drvne i metalne industrije do turizma, zbog čega su joj Rimljani i dali naziv Zlatna dolina. Zajedno sa svojim suradnicima nastojim doprinijeti svekolikom razvoju gospodarstva, budući je ono pokretač cjelokupnog razvoja. Županija u svom djelokrugu obavlja niz poslova, a koji se odnose na: obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, prometnu infrastrukturu, civilne udruge,  sport, vatrogasnu zajednicu. Svakodnevno, moji suradnici i ja, borimo se za razvoj naše Županije i to kroz razne projekte koje zajednički pripremamo, a u vrijednosti su i nekoliko milijardi kuna. Četvrta smo županija po sredstvima povučenim iz Europske unije. Uspješno je provedeno  oko 90  projekata ukupne vrijednosti oko 45 milijuna kuna, a trenutno se provodi 48 projekata ukupne vrijednosti preko 150 milijuna kuna. Prijavljeno je 65 projekata koji su u fazi ocjenjivanja, ukupne vrijednosti preko 25 milijuna kuna. Jedan od važnih projekata je naravno i aglomeracija Lipik – Pakrac, aglomeracija Požega i aglomeracija Pleternica. Uz to veliku važnost ima i projekt akumulaciju Kamenska. Jedan od projekata na koji smo iznimno ponosni je svakako sporazum o sufinanciranju troškova prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola, popularno nazvan „studentski vlak“ koji je potpisan između Županije i Hrvatskih željeznica. Kroz fondove Europske unije povukli smo najviše sredstava na razini Republike Hrvatske za obnovu škola te su tako odrađene energetske obnove većine naših područnih i osnovnih škola. Projektom „Zajedno do zdravlja“ obnovljeni su objekti Doma zdravlja županije te nabavljena dodatna oprema. Prije nekoliko tjedana, u našoj Velikoj vijećnici, potpisan je Ugovor između Hrvatskih cesta i Instituta IGH, za izradu svih vrsta glavnih projekata za brzu cestu. U 2018. godini Županijska uprava za ceste izvršavala je radove redovitog održavanja na 104 županijske i lokalne ceste ukupne duljine 474,8 kilometara. U fazi pripreme su veliki projekti uključeni u Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna, a to su:

- projekt „Svijet graševine“ (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje) u vrijednosti preko 60 milijuna kuna,
- „ Požeške bolte“ (Požeška kuća i Muzej Požega)  u vrijednosti oko 40 milijuna kuna,
- „Terme Lipik“ (Villa Zinke, Narodne kupke, perivoj) u vrijednosti preko 70 milijuna kuna, i projekt,
- „Centar kompetentnosti u poljoprivredi i prehrani“ u vrijednosti 35 milijuna kuna.

Također, Razvojnim  sporazumom  predviđeno je i financiranje izrade projektne i tehničke dokumentacije za pripremu strateških projekata u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna kuna, a to su:
- Kuća graševine,
- Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije,
- Poljoprivredno-prehrambeni-biotehnološki centar,
- Znanstveni centar za razvoj medicine i zdravstvenog turizma.

Svjesni potencijala lovnog turizma u našoj županiji kontinuirano  ulažemo u lovstvo, tako smo prethodne godine subvencionirali i police osiguranja za sva lovačka društva, njih 26, koja na području županije posjeduju lovište. U svemu tome nismo zanemarili ni turizam kao jednu od razvojnih grana naše županije. Kako se svake godine povećava broj noćenja, Turistička zajednica Požeško – slavonske županije zajedno sa Županijom donijela je Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području Požeško – slavonske županije za razdoblje od 2018.-2020. godine, a prema kojoj Županija sufinancira ulaganje u smještajne kapacitete.

Dobro upravljanje Županijom, dokaz je i petica za transparentnost koju je Županija dobila prethodne godine, a koja podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Kada govorimo o dobrom upravljanju našom Županijom, moram naglasiti da sam iznimno ponosan što je prošle godine ostvaren i višak prihoda i primitaka u iznosu od 4 milijuna kuna, a ujedno i nakon 15 dugih godina, pokriven je manjak u cijelosti i ostvaren višak.

U svom izlaganju posebno se želim zahvaliti vama, dragi gospodarstvenici, što svake godine ulažete sve više i to ne samo u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, nego i u postojeće kapacitete i ljude kako bi oni bili što sretniji i zadovoljniji. Vaša snaga i vaše sposobnosti su rezultat suficita koji je ostvaren u 2018. godini gdje robni izvoz naše županije iznosi preko milijardu kuna, a uvoz je manji od 750 milijuna kuna. Dragi poljoprivrednici, obrtnici i radnici, vaš rad i trud naša su obveza kako bi vam na što bolji način uzvratili sve dobro što dajete svome kraju. Vi, dragi moji hrvatski branitelji i vaše obitelji, roditelji mojih poginulih suboraca svojom ljubavlju prema Domovini najviše ste nas zadužili. Vaša žrtva nikada neće pasti u zaborav. Hvala vam što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

I na kraju, zahvaljujem se svim suradnicima i djelatnicima, ne samo na povjerenju koje mi daju, nego i primjedbama i prijedlozima, koji djeluju pokretački, zahvaljujem se svim vijećnicima Županijske skupštine, gradonačelnicima i načelnicima na korektnoj i konstruktivnoj suradnji te stanovnicima naše županije na podršci koju su nam iskazali.
Svima vama želim čestitati Dan Požeško – slavonske županije, želim vam puno zdravlja, sreće, osobnog zadovoljstva i poslovnog uspjeha! – rekao je župan Alojz Tomašević u svom obraćanju.

Prigodnim riječima sve nazočne su pozdravili i obratili se izaslanik predsjednice RH dr. Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Vlade RH, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Dragan Jelić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara te u ime svih župana, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Na Svečanoj sjednici povodom Dana županije uručene su nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Povelju zahvalnosti dobili su Mijo Štimac iz Lipika, Dominik Milošević, učenik 4. razreda Srednje Glazbene škole Požega i Osnovna škola Lipik.
Godišnje nagrade dobili su Josip Štimac, pokretač i osnivač bioplinske elektrane na području Lipika, Mato Veić, umirovljenik iz Ruševa, donator 100 tisuća eura požeškoj bolnici za kupnju ultrazvučnog aparata i tvrtka Magma d.o.o. iz Požege za uspjehe u gospodarstvu koja je već tri puta dobila nagradu HGK „Zlatna kuna“.
Nagradu za životno djelo dobio je posthumno dugogodišnji požeško-slavonski župan Anto Bagarić, koju je primila njegova kćerka Ines Bagarić. Ona se na kraju i zahvalila u ime svih dobitnika.

Svečanost su uveličali svojim nastupom učenici Glazbene škole Požega i Muška pjevačka skupina “Grabarčani” iz Grabarja.

Pročitano 2222 puta