Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 09 Travanj 2019 08:25

Otvoreno Reciklažno dvorište u Pleternici

U Pleternici je otvoreno novo i suvremeno Reciklažno dvorište koje se nalazi na području poduzetničke zone, a vrijedno je 2,5 milijuna kuna te je 85% sufinancirano iz EU fondova. Ovaj objekt utjecat će svakako na promjenu životnih navika stanovnika i raspolaganjem s komunalnim otpadom. U dvorištu će se provoditi odvojeno prikupljanje komunalnog otpada te prikupljeni otpad davati na dalju obradu sakupljaču ili uporabitelju za daljnju upotrebu. Nositelj projekta je grad Pleternica, a sufinancirali su ga s 12% Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 3% iz proračuna grada Pleternice.

Otvorenju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, zastupnik Hrvatskog sabora Franjo Lucić i načelnici općina Požeško-slavonske županije.

- Grad Pleternica je u punom smislu riječi „zeleni grad“, grad koji ima svoju mini hidrocentralu, vlasnik je priznanja „pametni grad“, grad koji punu pažnju posvećuje energetskoj učinkovitosti, smanjenju potrošnje električne energije, smanjenju emisije ugljičnog dioksida, te proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije. Sve su to komponente zaštite okoliša, a tome smo danas pridodali i Reciklažno dvorište koje će služiti svim stanovnicima grada. – istaknula je gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić

Gradonačelnica je također najavila i brojne edukacije u svrhu pravilnog odlaganja otpada. Reciklažnim dvorištem upravljat će Komunalac Požega d.o.o., a radit će svakim radnim danom od 9 do 16 sati. Ključeve Reciklažnog dvorišta direktoru Komunalca Požega Anti Bekiću svečano je predala gradonačelnica Jozić uz želje da što bolje upravljaju cijelim objektom i što više recikliraju.

- Želim da naša županija bude najljepša, a upravo ovakvim projektom činimo da ona ostane i postane sve ljepše i da ju sačuvamo za našu budućnost. Idemo prema našem cilju, a to je da otpad više nije samo otpad, nego i sirovina koju trebamo iskoristiti i stvarati nove vrijednosti. Županija je i osnivač Centra za gospodarenje otpadom u Šaguljama koje obuhvaća područje tri županije, gdje će se sve reciklirati i vraćati u gospodarstvo i energiju koju ćemo kasnije koristiti. Ovi projekti više nisu zaustavljani, nego ubrzani, a sve za dobrobit stanovništva. Vjerujem da će uskoro svih naših pet općina i pet gradova dobiti Reciklažna dvorišta – rekao je župan Alojz Tomašević.

- Ovo je prva jedinica lokalne samouprave u Požeško-slavonskoj županiji koja je dovršila svoje reciklažno dvorište i tako stavila još jedan kamenčić u sustav gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj. Ovakvi projekti su nužni kako bi cjelokupni sustav gospodarenja otpadom kod nas zaživio. Uz sve aktivnosti koje ste do sada pokrenuli i koje ćete pokrenuti, dovest će do rezultata, koji smo si sami zadali da do kraja 2020. godine uspješno gospodarimo otpadom, da ga odvajamo već na kućnom pragu – rekao je ministar Čorić, koji je u nastavku obišao Reciklažno dvorište opremljeno raznim kontejnerima i spremnicima za prikupljanje čak 32 vrste otpada, pa i onih koji su opasni za odlaganje u okolini, poput akumulatora, baterija, raznih posuda od kemikalija i drugih.

Pročitano 2734 puta